Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Ove godine neće biti izmene Zakona


Do dugo očekivanih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018 - dalje: Zakon) ipak neće doći ove godine, rekao je pomoćnik ministra za rad Saša Trandafilović na sednici Odbora za rad Narodne skupštine, a saopštila je inicijativa Mame su zakon. Kako je rekao Trandafilović, izmene Zakona očekuje tek u okviru budžeta za 2020. godinu.

Predstavnica inicijative Mame su zakon i poslanica Tatjana Macura je potvrdila da je od pomoćnika ministra za rad Saše Trandafilovića dobila potvrdu da do obećanih izmena Zakona ipak neće doći ove godine.

Naime, na sednici Odbora za rad gde se razgovaralo o rebalansu budžeta za 2019. godinu Trandafilović je, odgovarajući na Macurino pitanje, rekao da će se ove godine isplate porodiljama vršiti po postojećem Zakonu.

"Objektivno, donošenje novog zakona ili izmena i dopuna traži određeno vreme. Ove godine ćemo izvršiti isplatu porodiljama po postojećem zakonu i obavezama koje dospevaju u narednih mesec - dva dana. S obzirom na proceduru potrebnu za izmenu Zakona, ja mislim da ćemo vrlo uskoro videti Predlog zakona o budžetu za 2020. godinu kada će na dnevnom redu biti verovatno i to", naveo je Trandafilović.

On je dodao će budžet za 2020. godinu biti razmatran uskoro, te da je "neminovno da će možda u paketu s tim budžetom biti razmatrane i izmene Zakona koje će obezbediti još veća prava".

Ovo odlaganje stiglo je nakon najave ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović iz jula ove godine da je premijerka Ana Brnabić "ozbiljno shvatila da se mame ljute" i da su napravljene aktivnosti kojima će se proceniti finansijski potencijali i menjati Zakon.

"Verujem da će se do jeseni pronaći modus za rešavanje tog pitanja", navela je tada ministarka.

Podsetimo, skoro godinu dana od usvajanja izmena Zakona, početkom juna održan je prvi zvaničan sastanak resornih ministara, premijerke Ane Brnabić i predstavnika nevladinih organizacija na kome je bilo reči o izmenama Zakona.

Predstavnica Inicijative "Mame su zakon" Tatjana Macura je rekla da je tada dogovoreno da za mesec dana bude organizovan novi susret, a da u međuvremenu bude urađena finansijska analiza predloga iznetih na sastanku. Dogovoreno je, kako je navela, i da će do narednog sastanka biti izrađen i nacrt izmena Zakona koji bi zatim trebalo da ide u skupštinsku proceduru.

Drugi sastanak do danas nije održan.

U Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu izdvojeno je dodatnih osam milijardi dinara za isplatu naknada porodiljama, a kako objašnjava Macura, taj novac nije namenjen za izmene i dopune Zakona, već za ispravke loše isplaniranog budžeta za 2019. godinu.

"Taj novac biće izdvojen za porodilje koje su se porodile pre 1. jula 2018. godine, odnosno pre nego što su na snagu stupile poslednje izmene Zakona, te nema veze sa traženim izmenama", objašnjava Macura i dodaje da se za sada "ništa nije promenilo".

Zakon koji je u primeni od 1. jula 2018. godine uveo je neke pozitivne promene, povećavajući krug žena kojima je obezbeđena pomoć i na one koje su zaposlene na autorskim ugovorima i ugovorima o delu, ali je gotovo od samog početka njegove primene naišao na kritike civilnog društva.

Većina kritika usmerena je na novi način obračunavanja naknada po kome je sa 12 na 18 povećan broj meseci koje žena mora raditi u kontinuitetu kako bi primila pun iznos svoje plate. Zbog te, kako je navedeno, diskriminatorske odredbe pojedine trudnice i porodilje primaju mesečne nadoknade čak i niže od 1.000 dinara budući da Zakonom nije određen minimalni iznos naknade.

Izvor: Vebsajt Insajder, 01.10.2019.
Naslov: Redakcija