Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Poverenik navodi da nadležni nisu spremi za primenu Zakona


Sama činjenica da su i Ministarstvo pravde, koje je predlagač Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018 - dalje: Zakon), kao i dve trećine ministarstva, među desetinama hiljada pravnih subjekata koje Povereniku nisu dostavile podatke o licu zaduženom za zaštitu podataka o ličnosti, govori u prilog tome da nismo spremni za primenu tog Zakona i da ga je trebalo odložiti. Ovo je izjavio je Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović, koji je svojevremeno tražio da se primena ovog Zakona odloži do 2020.

"Sporno je da gotovo niko na koga se Zakon odnosi nije spreman za njegovu primenu", izjavio je Marinović, potvrdivši da je Zakon donet tako što smo preveli neke evropske direktive i pretočili ih u zakon koji mnogima nije jasan.

"Čak i pravnik sa iskustvom treba da se pomuči u njegovom tumačenju, a Zakon treba da služi građanima čiji se podaci obrađuju, a to je nemoguće", ocenio je on.

Komentarišući slučaj iz Medveđe gde su službenici Crvenog krsta političkim strankama ustupili podatke o korisnicima socijalne pomoći, koje su stranke obrađivale i koristile tokom izborne kampanje, Marinović je saopštio da je, po njegovom nalogu, izvršen postupak nadzora i da je u toku pisanje prekršajnih prijava protiv lica iz Crvenog krsta Medveđa, koja su prekršila Zakon.

On je apelovao na građane da dobro razmisle kome daju lične podatke, jer o tome sami odlučuju, da ne bi bili zloupotrebljeni.

Izvor: Vebsajt RTV, 02.10.2019.
Naslov: Redakcija