Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI CENTRALNI REGISTAR STANOVNIŠTVA: Od 1. januara 2019. godine matičari će imati obavezu da rade direktno u Registru matičnih knjiga


Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, Marina Dražić, izjavila je da je u ovoj godini izdato 30 odsto manje papirnih izvoda u odnosu na prethodnu godinu, što znači da su građani manje stajali u redovima pred šalterima i plaćali takse na papirne izvode, jer je država to činila za njih.

Dražić je objasnila da se evidencije o građanima, matične knjige digitalizuju, odnosno prebacuju u elektronski oblik da bi i podaci iz njih mogli da se razmenjuju između institucija i službi, i dodala da je ovaj posao gotovo završen jer je 98 odsto podataka iz matičnih knjiga prebačeno u elektronski oblik.

“Do kraja godine očekujemo da ovaj posao bude okončan u potpunosti, između ostalog i zbog toga što će matičari od 1. januara 2019. godine imati obavezu da rade direktno u Registru matičnih knjiga”, rekla je ona.

Dražić je istakla da se sa MUP-om radi na tome da se i Knjiga državljana priključi ovim elektronskim evidencijama, što će za građane značiti da i uverenja o državljanstvu mogu dobiti bilo gde u Srbiji, bez obzira na mesto gde je činjenica državljanstva upisana.

“Kruna svega ovoga što radimo biće Centralni registar stanoviništva. Na tom zadatku smo zajedno sa Kancelarijom za IT i Kabinetom predsednice Vlade. Biće to jedna sveobuhvatna evidencija, sa svim podacima o građanima koji se sada nalaze u različitim registrima”, naglasila je Dražić.

Organi i službe će, kako je najavila, moći da po službenoj dužnosti pribavljaju podatke za usluge koje pružaju građanima i svaka promena u nekoj od evidencija biće automatski ažurirana u Centralnom registru stanovništva.

Prema njenim rečima, na taj način građani neće prilagati brojnu dokumentaciju da bi ostvarili neko svoje pravo u postupku, već će organi po službenoj dužnosti, na brz i ekonomičan način, pribavljati sve potrebne podatke iz Centralnog registra stanovništva.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 3.10.2018.
Naslov: Redakcija