Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POČELA REALIZACIJA PROGRAMA USAVRŠAVANJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA U JAVNOM I PRIVATNOM SEKTORU "HResurs": Program doprinosi međusobnom povezivanju državnih službenika i unapređenju zajedničkog rada različitih organa na različitim nivoima vlasti


Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, Branko Ružić, izjavio je da program usavršavanja u oblasti ljudskih resursa u javnom i privatnom sektoru "HResurs" ima za cilj profesionalni razvoj i razmenu iskustava između države i privrede.

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham), u saradnji sa Kabinetom predsednika Vlade Ane Brnabić, predstavila je pomenuti program koji će doprineti reformi javne uprave.

Ružić je naveo da će program okupiti 28 učesnika iz privatnog i javnog sektora koji će biti podeljeni u mentorske parove, a kroz različite aktivnosti imaće priliku da tokom naredna tri meseca unaprede svoja znanja u oblasti ljudskih resursa.

Prema njegovim rečima, ovakvi programi će poboljšati kvalitet državne uprave i pomoći državnim službenicima da se usavrše.

Polaznici programa koji je danas počeo, kako je objasnio, steći će i novu perspektivu i dimenziju upravljanja ljudskim resursima, s obzirom na to da će direktno raditi sa kolegama iz privatnog sektora.

Program doprinosi i međusobnom povezivanju državnih službenika, a to je važno jer kreiranje politika nikada nije izolovani proces, već upravo sinteza zajedničkog rada različitih organa na različitim nivoima vlasti, ukazao je ministar.

Ružić je napomenuo da je ovaj vid mentorstva još jedan pokazatelj spremnosti Vlade da sa privrednim društvima, nevladinim sektorom i drugim zainteresovanim stranama kreira javne politike.

“Iako mentorstvo ima svoje mesto u stručnom usavršavanju državnih službenika već nekoliko godina unazad, zvanično smo ga u normativnom okviru prepoznali tek prošle godine usvajanjem određenih zakona, među kojima je i Zakon o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu”, podsetio je on.

Mentorstvo je jedna od metoda za prenošenje znanja, ukazao je ministar i najavio da resorno ministarstvo priprema i program mentorstva za pripravnike u državnim organima ili za početnike, i to kroz rad sa iskusnijim zaposlenima.

Predsednik AmCham-a, Jelena Pavlović, rekla je da ta poslovna asocijacija i kroz program "HResurs" dokazuje da je spremna da iskustva i znanja svojih članica stavi na raspolaganje državi.

Pavlović je objasnila da će komunikacija države i privrede inspirisati mnoge promene kada je u pitanju pristup rukovođenju ljudskim resursima u državnoj upravi, a uz pomoć ekspertize našeg HR foruma program će predstavljati dodatnu vrednost za sve polaznike iz državne uprave.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalne akademije za javnu upravu, Dražen Maravić, rekao je da će program "HResurs" spovesti ova akademija, i naglasio da saradnja sa AmCham-om donosi najnoviju praksu iz privatnog sektora u upravljanju ljudskim resursima uspešnih svetskih, ali i domaćih kompanija.

Na ovaj način, realizujemo razmenu iskustava između države i privrede i omogućavamo profesionalni razvoj državnih službenika. Verujem da ćemo pozitivnim primerima i zajedničkim snagama inspirisati promene u pristupu rukovođenja ljudskim resursima u državnoj upravi, kako bi svi službenici razumeli osnovnu svrhu rada uprave - pružiti efikasnije javne usluge građanima i privredi, zaključio je on.

Savetnik predsednika Vlade Srbije, Ivona Simić, naglasila je da su projekti saradnje, poput programa "HResurs", ključni za sinergiju i odnos poverenja koji treba graditi kako bi država bila bolji servis građanima i privredi.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 3.10.2018.
Naslov: Redakcija