Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLICIJI: Kao napad vatrenim oružjem računa se i samo potezanje oružja ili pokušaj da se ono potegne


Kada policajac sme da upotrebi vatreno oružje? Ovo pitanje regulisano je Zakonom o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 - dalje: Zakon).

- Pri obavljanju policijskih poslova, policijski službenik može upotrebiti vatreno oružje samo ako upotrebom drugih sredstava prinude ne može postići zakoniti cilj u izvršenju zadatka i kad je apsolutno nužno da od sebe ili drugog odbije istovremeni protivpravni napad kojim se ugrožava njegov ili život drugog lica - kažu u MUP-u.

Bitno je naglasiti da se kao napad vatrenim oružjem računa i samo potezanje oružja ili pokušaj da se ono potegne.

Zakon kaže da, ako okolnosti to dopuštaju, odnosno ne dovodi se u pitanje bezbednost ljudi i izvršenje zadatka, pre upotrebe oružja policajac povikom: "Stoj, policija, pucaću!", upozorava napadača.

Posle toga, opet policajac ne sme da puca. Takođe, Zakon kaže da policajac ne sme da puca ni na maloletnika, osim u slučaju kada je to jedini način za odbranu od neposrednog napada ili opasnosti.

Interesantno je da, kada se begunac kreće prema državnoj granici, policajac sme da puca samo ako ne postoji opasnost da zrno preleti državnu granicu.

U situacijama kada policajac puca na nekoga, ili kad sredstvom prinude (pendrek, šoker, fizička sila) nanese teške telesne povrede ili ubije nekoga, direktor policije, odnosno načelnik područne policijske uprave u kojoj taj policajac radi, dužan je da obrazuje komisiju.

Ta komisija potom razmatra sve okolnosti slučaja i sačinjava zapisnik. Na kraju, oni daju mišljenje o tome da li je sve bilo po Zakonu.

Policajci, bilo uniformisani, bilo u civilu, moraju da obavljaju svoju dužnost 24 sata, ma gde se zatekli (u kafanu, prevozu, tržnom centru...).

Izvor: Vebsajt Telegraf, 30.09.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija