Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Opštinama nedostaju inspektori te se planiraju nova zapošljavanja. Često jedan inspektor brine o ekološkim, komunalnim i ostalim problemima


Samo jedan zdravstveni inspektor brine o velikom kliničkom centru u Nišu, dok dva okruga u južnoj Srbiji, Jablanički i Pčinjski, dele jednog zdravstvenog inspektora.

Situacija je još teža u lokalnim samoupravama kojima su povereni inspekcijski poslovi, pa ima opština gde je jedan čovek zadužen za ekološke, komunalne, građevinske i saobraćajne probleme te opštine, dok Severno-bački okrug koji je žitnica Srbije nema ni jednog poljoprivrednog inspektora!

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave su svesni da im nedostaju kadrovi, pored ostalog i za ispunjenje svih novih zahteva koji je Zakon o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015) stavio pred inspekcije još pre dve godine.

- Kao ministar koji je zadužen za postavljanje i unapređenje ovog sistema spreman sam i voljan da ova pitanja pokrenemo i rešimo - kaže Branko Ružić, ministar državne uprave. - Očekujem da svi inspektori pojedinačno sa resornim ministarstvima sagledaju situaciju i potrebe.

On naglašava da će svemu ovome značajno doprineti i uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema - E-inspektor, što će mnogo olakšati svakodnevni rad, terenske posete, izveštavanje...

Ukupan broj republičkih i lokalnih inspektora je oko 6.500. Uzimajući u obzir šarenolikost, složenost i veliki obim materije, može se reći da kod nas jedan inspektor dolazi na 1.200 stanovnika, dok je u Evropi jedan inspektor na 780 stanovnika.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 02.10.2017.
Naslov: Redakcija