Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POČELO IZVRŠENJE PRESUDE ARBITRAŽNOG SUDA U STRAZBURU: Republički geodetski zavod mora da plati dug od 1,2 miliona evra. Spor je nastao zbog nepoštovanja ugovora o nabavci softverske aplikacije. Račun RGZ-a neće biti blokiran niti će funkcionisanje zavoda biti dovedeno u pitanje


Republički geodetski zavod (RGZ) nalazi se na ivici blokade pošto zbog spora izgubljenog pre sedam godina sa konzorcijumom firmi "Simens IT solutions and services" i "MS GIS Informationssysteme" sada mora da plati dug od čak 1,2 miliona evra.

Spor je nastao zbog nepoštovanja ugovora o nabavci softverske aplikacije za Katastar nepokretnosti koji je još krajem 2007. godine potpisao tadašnji direktor RGZ-a sa ovim konzorcijumom firmi. Zbog toga su obe kompanije 2010. godine raskinule ugovor i podnele tužbu protiv RGZ-a za naknadu štete čak pred Arbitražnim sudom u Strazburu. Presudom ovog suda 31. oktobra 2014. okončan je postupak na štetu RGZ-a, a 22. septembra 2017. godine započet je proces novčanog izvršenja.

U kompaniji "Simens" ističu da je stvar potpuno jasna.

- Presudom arbitražnog suda, koja je potvrđena i odlukom suda u Srbiji, RGZ je obavezan da nadoknadi pričinjenu štetu. Ugovor po osnovu kojeg je proistekao ovaj arbitražni spor predstavlja poslovanje koje je tokom 2010. godine "Siemens doo Beograd" preneo na "Atos IT Solution and Services doo Beograd", kao svog pravnog sledbenika. Iz proceduralni razloga, "Siemens doo Beograd" je figurirao kao stranka u postupku, ali svi ekonomski efekti ovog postupka, uključujući i naplatu dosuđenog iznosa, predstavljaju predmet poslovanja "Atos IT Solution and Services doo Beograd" - objašnjavaju u "Simensu".

Kada će isplatiti milionski dug, nisu mogli da kažu ni u RGZ-u, ali su upozorili sve rukovodioce službi da zaposleni maksimalno racionalno troše sredstva za rad poput tonera, štampača... I pored svega u RGZ-u su optimisti, pošto zajedno sa Vladom i Ministarstvom finansija rade na rešavanju tog problema.

- Predmet ugovora je bila nabavka IT rešenja. Ugovor je raskinut jer nije realizovan. Račun Republičkog geodetskog zavoda neće biti blokiran niti će funkcionisanje zavoda biti dovedeno u pitanje. O novonastaloj situaciji upoznati su svi relevantni državni organi - ističu u RGZ-u.

Bivši direktor RGZ-a, koji je krajem 2007. godine potpisao sporan ugovor sa konzorcijumom firmi sa "Simensom" na čelu, smenjen je sa te funkcije nepunih mesec dana pošto je zavod izgubio sudski proces u Strazburu, a sada je načelnik Službe za katastar Novi Beograd.

Izvor: Vebsajt Blic, M. Tašković, 02.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija