Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.

Predviđen fiskalni deficit budžeta Republike Srbije iznosi 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a. Inicijalno je projektovano 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, tako da je postignut bolji rezultat od planiranog.

Rebalansom budžeta obezbediće se sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatnih 23 milijarde dinara. Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP-a.

To znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu EXPO, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa i Fruškogorski koridor. Deo sredstava biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

Rebalans budžeta za 2023. godinu je nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja Srbije, podrške građanima i privredi, kao i prevazilaženja efekata svetske krize sa što manjim posledicama po našu zemlju.

To znači da prioritet ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede, uz fokus na pomoć poljoprivrednicima i nastavak velikog investicionog talasa koji je započet, odnosno realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja, zdravstva i sporta.


Izvor: Vebsajt Vlade, 02.09.2023.
Naslov: Redakcija