Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Inicijativa studenata za smanjenje školarina, jer nije ispoštovan zakonski uslov da broj časova aktivne nastave ne može biti manji od 600 časova u toku školske godine


Studenti iz Niša, Kragujevca i Beograda, u okviru tima "Kreni-Promeni", pokrenuli su inicijativu za smanjenje školarine od 30 odsto za narednu fakultetsku godinu, a tim povodom je 11.500 njih potpisalo peticiju koja je predata predsednici KONUS Ivanki Popović i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

U saopštenju se ističe da je donekle razumna mera predlog o smanjenju potrebnih ESPB bodova za budžetska mesta sa 48 na 42 boda, imajući u vidu da na nekim fakultetima nije ispoštovan dodatni ispitni rok zbog kovid-19.

Pored smanjivanja broja bodova, neophodno je smanjiti i školarinu za 30 odsto, imajući u vidu prethodnu godinu kada je kvalitet nastave i usluge koje su dobili studenti bio znatno niži, ističu u udruženju "Kreni-Promeni".

Očigledno je, dodaje se, da nisu ispunjeni kriterijumi iz Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 73/2018, 27/2018 - dr. zakon, 67/2019 i 6/2020 - dr. zakoni), gde je jasno određeno da fond ne sme biti manji od 600 časova u toku školske godine. Time bi studenti, uz pravnu podršku Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, mogli da tužbama traže povraćaj dela školarine u prošloj godini.

Na ministarstvu, predstavnicima univerziteta i fakulteta je da li će zajedno sa studentima probati da ustanove visoke standarde obrazovanja ili da saučestvuju u unižavanju kvaliteta visokog školstva, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Nova, 01.09.2020.
Naslov: Redakcija