Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PROCENITELJIMA VREDNOSTI NEPOKRETNOSTI: Procenom vrednosti imovine mogu da se bave samo licencirani procenitelji. Zakon definiše nacionalne standarde po kojima se određuje vrednost nepokretnosti, uvodi dvostruki sistem kontrole rada procenitelja i institut osiguranja od profesionalne odgovornosti ukoliko dođe do štete grubom greškom procenitelja


Zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 108/2016 i 113/2017 - dr. zakon - daje: Zakon), koji propisuje da procenom vrednosti imovine mogu da se bave samo licencirani procenitelji uveo je red u ovoj oblasti, smanjeni su rizici i prostor za manipulaciju, a zaštićeni su i interesi svih strana u pravnom postupku. Za razliku od ranijeg perioda, kada su se procenama vrednosti nepokretnosti bavili prvenstveno sudski veštaci, danas Zakon definiše nacionalne standarde po kojima se određuje vrednost nepokretnosti, uvodi dvostruki sistem kontrole rada procenitelja i institut osiguranja od profesionalne odgovornosti ukoliko dođe do štete grubom greškom procenitelja.

Od ukupnog broja procena u Srbiji, najviše ih je za obezbeđenje kredita, zatim za vansudska izvršenja i za svrhu stečajeva, a rade se i procene javnih preduzeća, navodi Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije.

Uloga procenitelja je da iznese objektivno i nepristrasno mišljenje o vrednosti nekretnine onima koji je poseduju, upravljaju njome, prodaju, ulažu i (ili) pozajmljuju novac na bazi obezbeđenja pozajmice nekretninom. Svaka procena predstavlja izazov, procenitelj mora da bude stručan i analitičan, jasan i transparentan u prosuđivanju i da na jednostavan i razumljiv način predstavi rezultat procene klijentu.

Tačnost procene vrednosti nepokretne imovine predstavlja značajan element finansijske stabilnosti, prvenstveno u bankarskom sektoru. Neprecizna procena vrednosti ima značajne posledice na pristup i troškove finansiranja u Srbiji, stabilnost finansijskog sistema, što posredno utiče i na nivo investicija, odnosno privredni rast.

Moderno tržište nekretnina odlikuje veća dinamika i intenzivnije promene, što zahteva veliku posvećenost i stručnost procenitelja koji dobro poznaju principe, načela, cenovne faktore i različite metode procene. Za to je potrebno široko znanje i aktivno korišćenje aktuelnih informacija o uslovima na tržištu nekretnina.

Poslovna akademija PKS, koja prepoznaje mlade i društveno odgovorne profesije, jedan je od akreditovanih organizatora obuka za procenitelje nepokretnosti.

Od procenitelja se očekuje da bude stručan i analitičan, jasan i transparentan u prosuđivanju, jer je dobra procena faktor finansijske stabilnosti. Novi ciklus edukacije startuje u septembru.

Sveobuhvatnim i kvalitetnim programom, Poslovna akademija PKS postavlja visoke standarde za ovu profesiju. Svaki polaznik dobija mentora koji sa njim prolazi kroz praktični deo izrade procene, kao i sav materijal neophodan kao preporučena literatura za spremanje ispita.

Ovakvi edukativni programi su prilagođeni polaznicima koji već obavljaju procene, kao i početnicima koji nemaju mnogo iskustva, koji uče da razmišljaju kao procenitelji sa naglaskom na znanju koje mogu odmah primeniti u praksi. Pored toga, neophodno je da znaju pravilno da analiziraju tržište, razumeju komparativne matrice, koriste kvalitetne izvore podataka i poznaju procedure.

Uspešnim polaganjem ispita na kraju edukativnog programa, procenitelj ispunjava uslov za polaganje za državnu licencu. Poslovna akademija PKS, pored ozbiljnosti obuke, naglasak stavlja i na ozbiljnost ispita, jer se radi kompletna simulacija procesa polaganja pred državnom komisijom kako bi polaznik bio apsolutno spreman.

Program obuka, koji je akreditovalo Ministarstvo finansija, obuhvata pet modula - uvod u pravo, građevinu, ekonomiju, procene vrednosti nepokretnosti i procenitelj vrednosti nepokretnosti.

Nakon prve nedelje, polaznici dobijaju mentore - licencirane procenitelje uz čiju podršku pripremaju završne radove. Okvirni termin pismenog dela ispita je do polovine oktobra, dok će se usmena odbrana radova odvijati u periodu od 14. do 17. oktobra 2019.

Licencu procenitelja do sada je steklo oko 180 kandidata, koji sada već uspešno rade. Od tog broja, 113 je iz Beograda i 24 iz Novog Sada, a neophodan je veći broj procenitelja koji bi pokrili područje južne, istočne i zapadne Srbije. Detaljnije informacije i prijavljivanje na sajtu Privredne komore Srbije.

Zakonom su jasno definisani kriterijumi za dobijanje licence procenitelja. Uslovi za izlazak na ispit za sticanje licence obuhvataju visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima procenjivanja nepokretnosti. Budući procenitelj mora prvo da prođe kompletan proces osnovne obuke kod ovlašćene organizacije, da u okviru obuke položi teorijski i praktični ispit, posle čega stiče pravo da polaže za državnu licencu kod Ministarstva finansija.

Izvor: Vebsajt Blic, 31.08.2019.
Naslov: Redakcija