Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG KOEFICIJENATA KOJI ĆE ODREĐIVATI IZNOSE PLATA ZA RADNA MESTA U JAVNOJ UPRAVI NAJAVLJEN ZA KRAJ SEPTEMBRA DOK OD 1. JANUARA 2019. GODINE SVI ZAPOSLENI U JAVNOJ UPRAVI PRELAZE NA JEDNU JEDINSTVENU OSNOVICU


Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić i ministar finansija, Siniša Mali, razgovarali su sa predstavnicima sindikata o reformi sistema plata u javnoj upravi, a Ružić je istakao da će od 1. januara 2019. svi zaposleni u javnoj upravi preći na jednu jedinstvenu osnovicu, dok će s predlogom koeficijenata koji će određivati iznose plata za radna mesta izaći krajem ovog meseca.

Naglasio je da se traga za najboljim rešenjem kako bi se vrednovala specifičnost posla, a ne samo stručna sprema.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, na čelu sa Ljubisavom Orbovićem i Zoranom Stojiljkovićem.

Mali je podvukao da povećanja plata o kojima se govori u javnosti zavise od stanja u budžetu i da ona nemaju direktne veze sa reformom sistema plata, ali da veruje, s obzirom na dobre makroekonomske pokazatelje, da će povećanja u narednom periodu doprineti boljoj poziciji najmanje plaćenih u upravi.

"Zalažemo se za dogovor i pokazujemo iznova da smo voljni i spremni ne samo da povećamo plate našim prosvetnim, zdravstvenim, socijalnim, kulturnim radnicima, već i da se udružimo i u inkluzivnom procesu konačno postavimo sistem kakav treba da imamo, a ne na kakav smo prinuđeni", rekao je Mali.

Orbović je izrazio nadu da je kvalitetno rešenje blizu i da isto ne treba ugroziti.

On je istakao da je sada bitno da nadležna ministarstva nastave razgovore sa sindikatima, kako bi se rešili svi zahtevi izneti u poslednje vreme, a održivo sistemsko rešenje iznedrilo.

Izvor: RTV, 03.09.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija