Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Iako je javna rasprava o Nacrtu zakona završena u maju 2017. godine, on se još nije našao pred Vladom RS


Buduće akademce ne čeka mnogo novina na fakultetima. Nekoliko novih akreditovanih smerova, povećanje kvota na IT studijskim programima i više cene na pojedinim fakultetima. Većina je zadržala prošlogodišnje cenovnike.

Iako je javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju završena još u maju 2017. godine, on još nije dobio saglasnost Vlade i parlamenta, te će i naredne školske godine akademci studirati po starim pravilima. Ostaje isti način akreditacije ustanova, neće biti uvedeni menadžeri na fakultete, niti će do daljeg biti uveden obrazovni broj za svakog studenta.

Budući brucoši moći će u septembarskom roku prijemni ispit da polažu na više fakulteta, pa čak i na više univerziteta, jer ne organizuju svi prijavljivanje, testiranje i upis u istim terminima. Prijavljivanja su prvo počela na Univerzitetu u Nišu i Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, a prijave se u Novom Pazaru završavaju danas, a u Nišu u petak. Polaganje prijemnih ispita u Novom Pazaru zakazano je za 5. i 6, a u Nišu za 6, 7. i 8. septembar, a upis mora da bude završen najkasnije 15, odnosno 16. septembra.

Na Univerzitetu u Beogradu prijavljivanje počinje u petak i traje do 5. septembra. Testiranja će, zavisno od fakulteta, da budu od 6. do 8. septembra, a upis najkasnije do 16. septembra. Univerzitet u Kragujevcu primaće prijave potencijalnih brucoša od 4. do 8. septembra. Prijemni ispiti biće organizovani od 11. do 14. septembra, prema rasporedu koji su objavili fakulteti, a do 20. septembra predviđen je upis svih kandidata koji su ispunili uslove. Septembarski upisni rok na Univerzitetu u Novom Sadu počinje 4. septembra, a kandidati mogu da se prijavljuju i 5. septembra. Provera znanja na fakultetima zakazana je za 7. i 8, konačne rang-liste biće objavljene između 11. i 13. septembra 2017. godine, a odmah nakon toga i upis. Za indeks i studije o sopstvenom trošku kandidat mora da osvoji najmanje 30 bodova u zbiru uspeha iz srednje škole i prijemnog ispita, dok je za budžetsko studiranje potreban 51 bod.

Da bi se prijavili za polaganje prijemnog ispita kandidati treba da popune prijavu na konkurs koju mogu da nabave na fakultetu, da dostave na uvid original diplome i svedočanstava sva četiri razreda srednje škole i diplome, ali i da prilože fotokopije koje ne moraju da budu overene. Potrebno je i da donesu uplatnicu kojom dokazuju da su platili polaganje prijemnog ispita. Kandidati koji polože prijemni, za upis treba da donesu izvod iz matične knjige, ŠV-20 obrazac, indeks, dve male fotografije, i ponovo diplomu i svedočanstva. Ukoliko je reč o samofinansirajućim brucošima, za upis im je potrebna i uplatnica prve rate ili celokupne školarine za prvu godinu.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. M., 31.08.2017.
Naslov: Redakcija