Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Dozvoljena količina alkohola u krvi smanjuje se na 0,2 promila, a kazne za telefoniranje u toku vožnje i nevezivanje pojasa biće duplo uvećane. Nacrtom zakona predviđena je i mogućnost obilaženja sporih vozila i preko pune linije


Dozvoljena količina alkohola u krvi smanjuje se na 0,2 promila, a kazne za telefoniranje u toku vožnje i nevezivanje pojasa biće duplo uvećane. To su najvažnije novine koje će doneti novi zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima koji, međutim, predviđa i mogućnost obilaženja sporih vozila i preko pune linije!

Nacrt budućeg zakona detaljno je pripreman više od dve godine, sa ciljem da se otklone nedostaci koji su uočeni u toku proteklih osam godina. Kako je najavio ministar policije Nebojša Stefanović, nov propis naći će se za desetak dana pred Vladom Republike Srbije, a za mesec ili dva će ući u skupštinsku proceduru.

Biće duplirane kazne za čak 150 prekršaja, kao što su vožnja bez pojasa ili telefoniranje tokom vožnje, koje će se kažnjavati sa 10.000 dinara. Nove kazne predviđene su i za vozače pod uticajem alkohola, a najvažnija promena je da će umesto dosadašnjih 0,3 promila, dozvoljena količina biti smanjena na 0,2 promila, što je ravno popijenoj flašici piva od 0,33 litra. Onim najneodgovornijim prete drakonske kazne pa će oni koji budu uhvaćeni sa 1,2 do 2,0 promila platiti od 100.000 do 120.000 dinara ili provesti u zatvoru pet dana, uz osam meseci zabrane upravljanja kolima. Za pijance sa preko 2,0 promila sledi oduzimanje vozila i zatvor od 30 do 60 dana i najmanje devet meseci zabrane! U ovom slučaju upravljanje vozilom biće tretirano kao nasilnička vožnja. Vozači sa probnim dozvolama neće smeti da imaju ni trunku alkohola u krvi.

Moguće bezbedno preticanje preko pune linije

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da je odredba o obilaženju preko pune linije dobro poboljšanje.

- Kada se predviđa gde će biti isprekidana, a gde puna linija, ne predviđa se kretanje, recimo, traktora. Sada će obilaženje takvih vozila biti moguće, naravno pod uslovom da se bezbedno izvede. Ako vozač time ugrozi bezbednost drugih učesnika i izazove nesreću, on će biti kriv - kaže Okanović.

On dodaje da, prema statistici, deca najviše stradaju u vozilima, zbog čega će kazne znatno biti pooštrene i u ovoj oblasti.

- Pokazalo se da je nizak procenat upotrebe sedišta za decu, pa se svako peto dete vozi bez sedišta. A da ne pričamo o roditeljima koji decu drže napred, u suvozačevom ili čak vozačevom krilu. Viđali smo i decu na kontrolnoj tabli, pa i u gepeku - priča Okanović.

Osim ovih izmena, kazne će biti pooštrene za vozače koji voze sa prekoračenjem brzine sa više od 90 kilometara u gradu, preko 220 kilometara na sat na autoputu i njima će se vozilo privremeno oduzeti na licu mesta.

Uslovi na putu pred komisijom

Okanović ističe da je posebno zadovoljan sa novih 14 članova zakona koji se tiču bezbednosti puta. Prema ovim odredbama, oni koji upravljaju putevima imaće nove obaveze.

- Nakon svake teške saobraćajne nesreće biće formirana komisija koja će istražiti da li je put doprineo nesreći. Na primer, ispitivaće se da li je nezgoda mogla biti lakša da na tom mestu postoji zaštitna ograda. Ovo već postoji u zakonu, ali nije bilo detaljnije razrađeno kao što će biti od sada - kaže Okanović.

Izvor: Vebsajt Blic, 30.08.2017.
Naslov: Redakcija