Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O NARODNOJ SKUPŠTINI: DRUGO REDOVNO ZASEDANJE POčINJE 1. OKTOBRA


Narodna skupština Republike Srbije je trenutno u vanrednom zasedanju, a redovno, prema članu 48, stav 2 Zakona o Narodnoj skupštini ("Sl. glasnik RS", br. 9/2010), počinje 1. oktobra.

U Narodnoj skupštini Republike Srbije će u narednih petnaestak dana biti održane samo sednice odbora i susreti sa delegacijama koje dolaze u goste našoj zemlji. Prva sednica verovatno će biti održana tek u drugoj polovini septembra 2015. godine.

Poslanici su od početka 2015. godine na sednicama proveli šezdesetak dana. Usvojili su oko sto zakona. Takođe, podneto je skoro 1.500 amandmana. Za reč su se javili 3.500 puta.

ZAKON O NARODNOJ SKUPŠTINI ("Sl. glasnik RS", br. 9/2010)

VIII NAČIN RADA NARODNE SKUPŠTINE

Član 48

Narodna skupština se sastaje u dva redovna zasedanja godišnje.

Prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u oktobru. Redovno zasedanje ne može trajati duže od 90 dana.

Narodna skupština sastaje se u vanredno zasedanje na zahtev najmanje jedne trećine narodnih poslanika ili na zahtev Vlade, sa unapred utvrđenim dnevnim redom.

Narodna skupština sastaje se bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanrednog stanja.

Predsednik Narodne skupštine može, povodom državnih i međunarodnih praznika, sazvati svečanu sednicu Narodne skupštine i pozvati predsednika Republike, predsednika Vlade, predstavnike drugih organa i organizacija iz zemlje i inostranstva da se obrate Narodnoj skupštini.

Predsednik Narodne skupštine može sazvati posebnu sednicu na kojoj se Narodnoj skupštini može obratiti predsednik Republike, predsednik ili predstavnik strane države, predstavnik parlamenta strane države ili predstavnik međunarodne organizacije.

Na poziv predsednika Narodne skupštine, Narodnoj skupštini se mogu obratiti, u zavisnosti od pitanja koje se raspravlja, i predstavnici drugih organa, organizacija i tela.

Izvor: Vebsajt Novosti, Redakcija, 03.09.2015.