Zastava Bosne i Hercegovine

UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA TRAŽE ISTRAGU KARTELA U OTKUPU SUNCOKRETA TVRDEĆI DA SU POVREĐENE ODREDBE ZAKONA O ZAŠTITI KONKURENCIJE I O TRGOVINI


Udruženja poljoprivrednih proizvođača zatražila su istragu prometa ovogodišnjeg roda suncokreta, jer sumnjaju da postoji kartelski sporazum u formiranju njegove cene.

Na sastanku poljoprivrednika održanom u Novom Sadu, doneta je odluka da se zahtev za istragu o otkupu suncokreta uputi Komisiji za zaštitu konkurentnosti.

Od Komisije se zahteva da se istraži promet suncokreta roda 2015. godine, "jer postoji sumnja da je urađen kartelski sporazum i dogovor pri formiranju otkupne cene suncokreta što je i zloupotreba dominantnog položaja na tržištu".

U saopštenju se navodi da su na ovaj način povređeni Zakon o zaštiti konkurencije("Sl. glasnik RS", br. 51/2009 i 95/2013) i Zakon o trgovini("Sl. glasnik RS", br. 53/2010 i 10/2013).

Ovaj zahtev će, kako se dodaje, biti upućen i Ministarstvu poljoiprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: Vebsajt RTV, 03.09.2015.