Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI KONKURENCIJE:EU KAZNILA KOMPANIJE ZBOG UDRUžIVANJA U KARTEL


Evropska unija kaznila je tehnološke kompanije Infineon, Filips i Samsung sa 138 miliona evra zbog udruživanja u kartel u Evropi i nameštanja cena čipova za smart kartice, saopštila je danas Evropska komisija.

Nemačka, holandska i južnokorejska kompanija bile su "u dosluhu putem bilateralnih kontakata ostvarenih u periodu između septembra 2003. i septembra 2005. godine", navodi se u saopštenju Komisije, i dodaje da je japanskoj kompaniji Renesas dodeljen imunitet zbog otkrivanja postojanja tog kartela, prenosi agencija Frans pres.

Kompanija Infineon je kažnjena sa 82,7 miliona evra, Filips sa 20,1 milion evra, a Samsung sa 35,1 milion evra, pri čemu je Samsungu kazna umanjena 30 odsto zbog saradnje sa istražiteljima.

"Prema našem mišljenju, kompanije su znale da je njihovo ponašanje nezakonito", saopštio je potpredsednik Komisije zadužen za zaštitu konkurencije, Hoakin Almunija, i dodao da u digitalnoj eri čipove za smart kartice koriste gotovo svi, bilo u mobilnim telefonima, bilo u bankarskim karticama ili pasošima.

Izvor: Tanjug