Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA NOVČANA SREDSTVA ZA IZGRADNJU, UČEŠĆE U KUPOVINI, ODNOSNO KUPOVINU PORODIČNO-STAMBENE ZGRADE ILI STANA PO OSNOVU ROĐENJA DETETA: Osnovni uslov za dobijanje ovakve vrste subvencije, pored one da je dete rođeno tokom 2022. godine, jeste da majka u trenutku podnošenja zahteva ne poseduje nekretninu na svoje ime


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su uslovi za dobijanje subvencije države za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta jasno definisani i od početka primene Uredbe o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta ("Sl. glasnik RS", br. 25/2022) istaknuti na zvaničnim internet stranicama ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, finansija i za brigu o porodici i demografiju.

Takođe, sve potrebne informacije o ostvarivanju ovog prava mogu se dobiti i u lokalnim samoupravama, kojima je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostavilo i instrukcije o postupanju po zahtevima za dobijanje ove subvencije.

Osnovni uslov za dobijanje ovakve vrste subvencije, pored one da je dete rođeno tokom 2022. godine, jeste da majka u trenutku podnošenja zahteva ne poseduje nekretninu na svoje ime.

Prilikom konkurisanja za ovaj vid pomoći države neophodno je da zainteresovani dostave overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, a ne ugovor o kupoprodaji, budući da tim ugovorom stiču vlasništvo nad nekretninom i automatski ne ispunjavaju jedan od osnovnih uslova.

Tek nakon odobrenja, odnosno donošenja Rešenja o dodeli subvencije, zainteresovani pristupa potpisivanju ugovora o kupoprodaji i time se upisuje u Katastar kao vlasnik nekretnine.

Do sada su subvencije za stan dobile majke iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra.

Komisija koja odlučuje o dodeli ovih subvencija je u svim slučajevima gde je to bilo moguće nepotpune zahteve vraćala na dopunu, kako bi svi zainteresovani mogli da ostvare ovu pomoć države.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja poziva sve zainteresovane da se pre ulaska u proceduru detaljno informišu o svim uslovima za dobijanje subvencije.

To mogu učiniti, kao i do sada, i pozivanjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Vlade, 01.08.2022.
Naslov: Redakcija