Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KORIŠĆENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE: Institut kupca-proizvođača omogućava građanima i privredi da proizvode električnu energiju iz solarnih panela za sopstvene potrebe, a da višak isporučuju u prenosni sistem


Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić izjavio je da je ovo ministarstvo u poslednjih godinu i po dana aktiviralo energetski sektor pokretanjem procesa energetske tranzicije.

Kojčić je objasnio da taj proces podrazumeva nove velike investicije u energetici kako bi se obezbedila energetska bezbednost u skladu sa visokim standardima zaštite životne sredine.

Ministarstvo je, usvajanjem četiri nova zakona prošle godine, uključujući i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, postavilo osnove energetske tranzicije, u kojoj je glavni izazov obezbeđivanje energetske bezbednosti u skladu sa principima zaštite životne sredine, naveo je on.

Prema njegovim rečima, radom na izradi strateških dokumenata, Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku i Strategije razvoja energetike, imaćemo do 2030. godine 40 odsto manju emisiju štetnih gasova, kao i 40 odsto veće učešće OIE u proizvodnji električne energije.

Takođe, kako je dodao, moramo da radimo na izgradnji novih elektroenergetskih kapaciteta, s obzirom na to da u poslednjih 30 godina nismo napravili nijedan novi elektroenergetski objekat.

Krajnji je momenat da krenemo u izgradnju novih solarnih i vetroelektrana, velikih reverzibilnih hidroelektrana, kao i da primenjujemo najmodernije tehnologije koje ne zagađuju vazduh i okolinu, poručio je pomoćnik ministarke.

Kojčić je rekao da je Ministarstvo donošenjem novog Zakona o korišćenju OIE uvelo institut kupca-proizvođača (prozumera), koji omogućava građanima i privredi da proizvode električnu energiju iz solarnih panela za sopstvene potrebe, a da višak isporučuju u prenosni sistem.

Pojednostavili smo proceduru za prozumere, što, kako je rekao, znači da umesto godinu dana i više od 20 koraka, danas nije potrebno pribavljanje dozvola i paneli se na mreži mogu naći za 20 dana.

Prozumeri su mnogo važni jer doprinose energetskoj bezbednosti proizvodnjom električne energije za sopstvene potrebe, čime se smanjuje uvozna zavisnost, budući da trenutno uvozimo električnu energiju i ugalj iz drugih država, napomenuo je Kojčić.

On je ukazao na to da se od početka godine aktivno izvode radovi na izgradnji gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja će biti završena do kraja septembra 2023. godine. Tada će Srbija moći da se snabdeva gasom i iz Azerbejdžana i kaspijskog regiona, kao i iz LNG terminala u Grčkoj, što će značiti i veću energetsku bezbednost Srbije i regiona.

Takođe, kako je napomenuo, u planu je gradnja novih gasnih interkonekcija sa Severnom Makedonijom, Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, kao i proširenje postojećih i gradnja novih gasnih skladišta.

Pomoćnik ministarke je naglasio da je resorno ministarstvo na vreme počelo sa pripremama za predstojeću grejnu sezonu povećanjem osnovnih rezervi energenata.

Naime, kako je precizirao, Ministarstvo je povećalo obavezne rezerve energenata za 100 odsto u odnosu na 2020. godinu, dok će gasno skladište Banatski Dvor uskoro biti potpuno popunjeno, čime ćemo imati dovoljne rezerve gasa za 50 dana nesmetane potrošnje.

U isto vreme puni se i zakupljeno skladište gasa u Mađarskoj, koje će nam obezbediti dodatne količine gasa kako bismo obezbedili gas za potrebe građana i industrije, zaključio je Kojčić.

Izvor: Vebsajt Vlade, 01.08.2022.
Naslov: Redakcija