Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OSIGURANJE OD AUTOODGOVORNOSTI: Ukoliko vozilom napravite udes i pričinite štetu drugom vozilu odnosno "trećem licu", polisom osiguranja vozila ste zaštićeni, jer će umesto vas, štetu pokriti vaše osiguranje


Sezona godišnjih odmora povećava frekventnost saobraćaja na putevima, a statistika pokazuje da je broj udesa povećan tokom leta. Šta prvo uraditi ako dođe do udesa i od čega vas može zaštiti zakonski obavezno osiguranje?

Ukoliko vozilom napravite udes i pričinite štetu drugom vozilu odnosno "trećem licu", polisom osiguranja vozila ste zaštićeni, jer će umesto vas, štetu pokriti vaše osiguranje.

Iznos najniže sume osiguranja na koju može biti ugovoreno osiguranje od autoodgovornosti utvrđuje Vlada Republike Srbije, na predlog Narodne banke Srbije.

  • za štetu na licima, po jednom štetnom događaju, bez obzira na broj oštećenih lica 1.000.000 evra
  • za štetu na stvarima, po jednom štetnom događaju, bez obzira na broj oštećenih lica 200.000 evra

- Bez čega ne možete registrovati auto? -

Osiguranje od autoodgovornosti je obavezno za sve vlasnike motornih vozila. Bez njega nije moguće obaviti registraciju vozila. Ova zakonski definisana obaveza zaključuje se na godinu dana na motorno vozilo. To znači da se šteta može naplatiti bez obzira ko upravlja vozilom. Treba imati u vidu da ovakva polisa ne pokriva štetu na sopstvenom vozilu, već samo na vozilu trećeg lica.

Dakle, ako drugome načinite štetu morate je i nadoknaditi, a da ne biste plaćali iz svog džepa, štetu nadoknađuje osiguranje.

- I do 400 evra kazne za neposedovanje "Evropskog izveštaja" -

Ako dođe do saobraćajke, pored policijskog zapisnika, učesnici moraju da potpišu i međusobno razmene Evropski izveštaj, što im služi kao odštetni zahtev po osnovu osiguranja od autoodgovornosti. Svaki vozač je dužan da ima ovaj papir u automobilu. Ukoliko se ovaj izveštaj ne popuni ispravno, može doći do problema prilikom naplate štete, te stručnjaci savetuju da ga treba vrlo pažljivo popuniti.

Zakonom je predviđeno da osiguravajuće društvo prilikom izdavanja polise obaveznog osiguranja mora da izda i Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Ovaj izveštaj se popunjava kada je šeta manja od 200.000 dinara, dakle za saobraćajne nezgode bez povređenih, nakon usaglašavanja učesnika ko je krivac za pričinjenu štetu.

Međutim, ako nemate Evropski izveštaj kazna je od 10.000 do 50.000 dinara.

Za osiguranje putnika u javnom prevozu od posledica nesreće po jednom putniku predviđene su odštete za:

  • smrt putnika 8.000 evra
  • trajni gubitak radne sposobnosti putnika 16.000 evra
  • privremenu sprečenost za rad i troškove lečenja putnika 4.000 evra

- Šta vas štiti ako ste krivac u nesreći? -

Pored obaveznog osiguranja, dobrovoljno osiguranje ili poznatije "kasko osiguranje" može da zaštiti vaš automobil i ako ste krivac u nesreći, ali i usled drugih oštećenja automobila kao što su krađe, oštećenja prirodne nepogode i slično.

- Nepropisna vožnja košta i preko 30.000 dinara -

U saobraćaju treba biti odgovoran. Ako pričate telefonom ili ne vežete pojas tokom vožnje, vaš novčanik će biti prazniji za 5.000 dinara, a u slučaju da glasno slušate muziku tokom vožnje, kazna će vas koštati 3.000 dinara.

Takođe, dodatno će vas koštati i vožnja deteta mlađeg od 12 godina na prednjem sedištu auta, u proseku cena kazne ide od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora od 30 dana.

Čest slučaj u Srbiji nepropisno parkiranje, kažnjava se sa 3.000 dinara, a isto para za kaznu daćete i ako vozite bez upaljenih svetala tokom dana.

Ako do saobraćajne nesreće dođe trebalo bi da postupite smireno, pozovete hitnu pomoć i policiju. Da bi sprečili sve ove zakonske začkoljice, najpre je potrebno da budete oprezni dok vozite i poštujete saobraćajna pravila. Imajte na umu da pored novca za kazne koji možete nadoknaditi, život i štetu po zdravlje ne možete.

Izvor: Vebsajt Blic, Maja Živković, 30.07.2021.
Naslov: Redakcija