Zastava Bosne i Hercegovine

PREDUZEĆA KOJA SU ISKORISTILA PRAVO NA POMOĆ U JULU ZA NOVE „MINIMALCE“ BIĆE PRIJAVLJENA AUTOMATSKI


Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja su dobila minimalnu zaradu u julu, odnosno koja su iskoristila pomoć države u prvom paketu ekonomskih mera, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške. Oko 235.000 preduzeća, odnosno 1.050.000 radnika, za nove minimalce biće prijavljeni automatski. 

"Oni će po automatizmu dobiti i 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, a ukoliko neko ne želi taj novac, može da ga vrati u trezor Republike Srbije", objasnio je ministar finansija Siniša Mali.

To praktično znači, da će svi oni radnici koji su tokom prethodnih meseci primili po 90.000 dinara, dobiti još po 36.000 dinara, a sve ukoliko se njihovi poslodavci ne odluče da novac ipak ostave u trezoru države.

Najveći broj radnika će platu ponovo primiti iz dva dela, kao što je to bio slučaj tokom sprovođenja prvog paketa mera. Mogućnost koja, takođe, postoji jeste da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio pre krize, a da dodatak koji dobija od države bude dodatak na platu. Ipak, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije ozbiljno narušeno, malo je poslodavaca koji će i biti u mogućnosti da na takav način postupe.

"Očigledno je mere spašavaju privredu, rezultati prvog paketa su dobri. Krajnji rezultat je još neizvestan jer ne znamo koliko će zdravstvena kriza trajati, ali je dobro da se odgovara na izazove u hodu", ocenjuje ekonomista Ivan Nikolić.

Problemi su takvi, kako kaže, da ne možete da donesete, i nije ni dobro doneti neku srednjoročnu strategiju ili dužu, jer je neizvesno šta će biti sledećeg meseca, a kamoli na jesen ili na neki duži rok.

"Posle početnog udara u martu, sad su usledile nove mere koje su došle pre svega kao rezultat neočekivano dobrih rezultata u ekonomiji. Otvorio se prostor za nove direktne mere. S druge strane, postojala je neizvesnost i u privredi, povodom završetka tog prvog izdašnog paketa mera. Ovo tumačim kao jedan prelazak ili prizemljenje... na nešto skromniju pomoć", kaže naš sagovornik.

Izvor: Blic, 03.08.2020.
Naslov: Redakcija