Zastava Bosne i Hercegovine

PRIVREDNI SUBJEKTI OSNOVANI NAKON UVOĐENJA VANREDNOG STANJA MOĆI ĆE DA KORISTE PODRŠKU VLADE SRBIJE ZA SMANJENJE EKONOMSKIH POSLEDICA IZAZVANIH PANDEMIJOM


Više od 13.500 privrednih subjekata koji su osnovani od 15. marta, kada je uvedeno vanredno stanje zbog korona virusa, moći će da koriste podršku Vlade Srbije za smanjenje ekonomskih posledica koje je izazvalo stanje pandemije.

"Od 15. marta do 1. avgusta u Agenciji za privredne registre (APR) osnovano je 13.550 privrednih subjekata. Od tog broja 3.130 je privrednih društava i 10.420 je preduzetnika. U odnosu na isti period prošle godine ove godine je osnovano za 41 posto manje privrednih subjekata", rekao je u izjavi za Tanjug direktor APR Milan Lučić.

Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća iz drugog paketa državne podrške privredi mogu da očekuju po 60 odsto za dve mesečne minimalne zarade i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade mesec dana.

Privredni subjekti osnovani u vreme vanrednog stanja pomoć vlade neće moći da koriste automatski već će za nju morati da prijave.

Inače, prema podacima APR u odnosu na isti period 2019. godine u Srbiji je osnovano 5,5 hiljada manje privrednih subjekata, mada je i broj obrisanih manji za 41,35 procenata, odnosno za 3.149 privrednih subjekata.

Pretežna delatnost novoosnovanih privrednih društava je računarsko programiranje, dok je kod preduzetnika ta delatnost gotovo nestala sa liste najčešćih delatnosti.

Kod novoregistrovanih preduzetnika, naime, dominantna delatnost su restorani i pokretni ugostiteljski objekti, zatim kozmetički i frizerski saloni, konsultantske aktivnosti povezane s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta i drugi zanatski poslovi.

Izvor: Vebsajt Radio-televizije Vojvodine, 02.08.2020.
Naslov: Redakcija