Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: Konstituisan 12. saziv, izbor predsednika skupštine možda u ponedeljak


Polaganjem zakletve narodnih poslanika konstituisan je novi, 12. saziv Skupštine Srbije.

Kako je rekla predsedavajuća najstarija poslanica Smilja Tišma, narodni poslanici sada imaju obavezu da formiraju poslaničke klubove i da tu odluku, kao i imena predsednika i zamenika predsednika poslaničkog kluba predaju na pisarnici.

Datum nastavka sednice, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsedik Skupštine, biće naknadno određen, a kako se nezvanično saznaje od poslanika, očekuje se da to bude sledećeg ponedeljka.

Novi poslanici prethodno su položili zakletvu, čime konstituisan 12. saziv Skupštine Srbije.

Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mesta 188 osvojila je lista „Aleksandar Vučić- Za našu decu“.

Socijalisti će imati 32 poslanika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića koji će imati 11 poslanika.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke, pa će Savez vojvodjanskih Madjara zastupati devet poslanika, Stranka pravde i pomirenja Moamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina.

Predsedavajuća na konstitutivnoj sednici, najstarija poslanica Smilja Tišma, prethodno je konstatovala da je verifikaciona komisija sačinila izveštaj o sprovedenim izborima.

Predsednik komisije za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i Izveštaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima Aleksandar Marković saopštio je da je svih 250 uverenja saglasno sa izveštajem RIK-a i da su se stekli uslovi za potvrdjivanje mandata svim narodnim poslanicima.

Prisutni poslanici kojih je na početku sednice bilo 198, položili su i potpisali zakletvu koja glasi: „Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi“.

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

Izvor: Danas, 03.08.2020.
Naslov: Redakcija