Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: 46 od 114 raspisanih konkursa nije u skladu sa Zakonom


Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je 3. avgusta da je u proteklih osam meseci 114 lokalnih samouprava raspisalo konkurse za sufinansiranje medijskih projekata, a njih 46 nije bilo u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014, 58/2015 i 12/2016 - autentično tumačenje) i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja ("Sl. glasnik RS", br. 16/2016 i 8/2017).

Kako navodi UNS, ukupno je za 2017. godinu raspisano 120 konkursa, a šest opština i gradova raspisalo je konkurse po dva puta, dok konkurse za 2017. nisu raspisale 52 lokalne samouprave.

Ministarstvo kulture i informisanja je u martu raspisalo sedam konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja, dok je Vojvođanski sekretarijat za kulturu i javno informisanje raspisao četiri konkursa u martu i dva u julu.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih edija i Lokal pres reagovala je u svih 46 slučajeva koji nisu bili usklađeni sa Zakonom i Pravilnikom, i zatražila od lokalnih samouprava da konkurse usklade s propisima.

To je, kako navodi UNS, uradilo 39 lokalnih samouprava, dok u sedam lokalnih samouprava, zbog odbijanja nadležnih da konkurse usklade sa Zakonom i Pravilnikom, Koalicija nije predložila kandidate za članove komisija za ocenjivanje projekata.

U tri opštine - Požarevacu, Novom Kneževcu i Apatinu, konkursi su poništeni, jer nisu bili u skladu sa Zakonom i Pravilinikom.

U Apatinu i Požarevcu naknadno je raspisan drugi konkurs, usklađen sa propisima, pa je Koalicija u tim opštinama predložila kandidate za članove komisija.

Izvor: Vebsajt Euractiv Srbija, 03.08.2017.
Naslov: Redakcija