Zastava Bosne i Hercegovine

PODNETA INICIJATIVA ZA VRAĆANJE ZAKONA O NAČINU ODREĐIVANJA MAKSIMALNOG BROJA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU NA PONOVNO ODLUČIVANJE


Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Agencija za borbu protiv korupcije podneli su predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću inicijativu za vraćanje Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru na ponovno odlučivanje u Narodnu skupštinu.

U obrazloženju inicijative je navedeno da predloženi Zakon nije u skladu sa Ustavom i međunarodnim ugovorima, da pri njegovom donošenju nije poštovana propisana procedura i da ne uređuje položaj nezavisnih i samostalnih državnih organa na odgovarajući način.

Institucije, potpisnice inicijative, posebno ističu da Zakon ruši Ustavom i zakonima utvrđenu nezavisnost određenih državnih organa, neophodnu za ostvarivanje vitalnih prava i interesa građana. Ukidanje njihove nezavisnosti, kako je navedeno, neće dati nikakve pozitivne rezultate niti doprineti svrsi zakona koji se donosi.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 03.08.2015.