Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE APR-A POVODOM PRITUŽBI KORISNIKA NA POJAVU PODATAKA IZ FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA NEPOZNATOG POREKLA NA TRŽIŠTU


Povodom pritužbi koje su Agenciji za privredne registre (APR) uputili stalni korisnici usluga iz Registra finansijskih izveštaja da pojedina pravna lica plasiraju podatke iz tih izveštaja na tržištu i pre nego što počne njihovo zvanično dostavljanje iz Registra, Agencija obaveštava javnost da će ubuduće objavljivati pregled velikih korisnika APR-ovih podataka na svojoj internet stranici (www.apr.gov.rs).

Da bi zaštitila korisnike podataka iz finansijskih izveštaja i obezbedila pristup tim podacima pod jednakim uslovima, Agencija je objavila pregled velikih korisnika kojima su dostavljeni podaci u poslednje tri godine. Za 2012. i 2013. godinu, pregled sadrži naziv korisnika i broj preuzetih podataka. Za tekuću, 2014. godinu, pored navedenog, pregled sadrži i datum preuzimanja i broj pravnih lica i preduzetnika za koje su podaci preuzeti, kao i opis tih podataka. Ovaj pregled biće ubuduće dnevno ažuriran.

Objavljivanjem navedenih pregleda obezbediće se potpuna transparentnost u korišćenju podataka, odnosno svi učesnici na tržištu biće blagovremeno informisani o tome koji su korisnici preuzeli podatke iz finansijskih izveštaja od Agencije. Ovde naglašavamo da je Agencija jedini zvaničan izvor podataka iz finansijskih izveštaja u zemlji i da, kao takva, obezbeđuje njihovu sveobuhvatnost, ispravnost i ažurnost.

Polazeći od velikog značaja koji ispravni podaci iz finansijskih izveštaja imaju u poslovnom odlučivanju, APR upozorava korisnike da poreklo podataka koje izvesna pravna lica plasiraju na tržištu nije poznato i da ne može preuziti odgovornost za njihovu ispravnost. Na ovaj način, između ostalog, Agencija pokušava da zaštiti korisnike podataka i od nelojalne konkurencije.

Kao što je poznato, Agencija za privredne registre, svake godine, početkom maja, obaveštava javnost i objavljuje informaciju o početku dostavljanja podataka iz finansijskih izveštaja korisnicima na svojoj internet strani, a od sada će, u interesu svih korisnika, objavljivati i pregled onih koji su preuzeli podatke od APR-a. Tako će svima biti poznata informacija o tome ko još na tržištu raspolaže zvaničim podacima Agencije.

U vezi sa podacima iz finansijskih izveštaja nepoznatog porekla, koji su se pojavili na tržištu, Agencija je već pokrenula određene postupke pred nadležnim državnim organima.

Pregled velikih korisnika usluga iz Registra finansijskih izveštaja (ONLINE), Agencija objavljuje na svojoj internet stranici, u odeljku Finansijski izveštaji i bonitet, na linku Pružanje usluga iz Registra.

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 3.8.2014.