Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU I KOLEKTIVNO UGOVARANJE


Kolektivni ugovori koje imaju uglavnom radnici javnih preduzeća i državnih službi, važiće još najviše šest meseci, bez obzira na to da li ističu tada ili kroz nekoliko godina.

Za pola godine će krenuti pregovori sa poslodavcima o novim kolektivnim ugovorima koji će, kako očekuju sindikalci, biti produženi i time će se radnicima u javnom sektoru sačuvati veća prava od onih koja propisuju nedavno donete izmene i dopune Zakona o radu.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja naglašavaju da je situacija takva jer je Zakon opšti i da radnici poput onih u zdravstvu, školstvu i državnoj upravi imaju i svoje posebne zakone koji, naravno moraju biti u skladu sa Zakonom o radu i kojima se takođe uređuju radni odnosi.

„Na javna preduzeća primenjuje se direktno Zakon o radu i kolektivni ugovori koji se pozivaju na Zakon o radu u skladu sa prelaznom i završnom odredbom, one odredbe tih ugovora koje su u direktnoj suprotnosti sa Zakonom prestaju da važe danom stupanja zakona, a one odredbe koje nisu u suprotnosti sa zakonom i dalje važe, do samog kraja roka trajanja tih ugovora, a najkasnije šest meseci od dana stupanja na snagu Zakona.“ kaže pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić.

Među velikim državnim firmama koje imaju kolektivne ugovore je i Elektroprivreda Srbije u sklopu kojih su i Termoelektrana Kostolac i Kolubara. Njihovi radnici prema kolektivnim ugovorima zadržavaju istu platu čak i ako pređu na lošiju poziciju. U Sindikatu EPS-a kratko kažu da oni zapravo nisu zadovoljni Zakonom i da ne mora da znači da će posle šest meseci, kada im ističu aktuelni kolektivni ugovori, imati ista prava.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata misle da promena neće biti i da će javna preduzeća samo produžiti kolektivne ugovore.

„Ne vidim da tu ima šta da se menja, naravno biće primenjivane one odredbe zakona koje su donete i mislim da će to samo delimično umanjiti prava kod ljudi koji su zaposleni u javnom sektoru. Ne vidim sada da tu sada može da dođe do nekih velikih promena, posebno zato što su ti kolektivni ugovori definisani.“ objašnjava generalni menadžer Asocijacije Dragan Milovanović.

On smatra da će ti ugovori zapravo važiti dok se ne donesu novi Zakoni o sindikatima i udruženjima poslodavaca.

Radnici u privatnom sektoru takođe mogu da pregovaraju sa poslodavcima o kolektivnim ugovorima, budući da novi Zakon o radu podstiče upravo kolektivno pregovaranje, naglašava pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić. Ostaje samo još nada da će za to postojati i dobra volja privatnika koji će na takav predlog radnika i sindikata odreagovati pozitivno, a ne uručenjem otkaza.

Prema oceni Evropske komisije za sada je preko 65odsto odredaba Zakona o radu usklađeno sa evropskim zakonodavstvom, navode u Ministarstvu za rad. U narednom periodu će se raditi na potpunom usklađivanju, kako bi se to desilo do kraja 2016. godine, dok je krajnji rok za to do 2018. godine.

Kako navode u Ministarstvu biće neophodno, između ostalog, promeniti odredbe u vezi sa radnim vremenom, što sada nije moglo, jer naša privreda nije na takvom stepenu razvoja na kakvom je privreda Unije.

Izvor: