Zastava Bosne i Hercegovine

OBUKE ZA UPRAVNIKE ZGRADA I ENERGETSKE MENADŽERE: Prvi krug obuka biće održan od 5. do 13. jula, a drugi od 25. avgusta do 15. septembra 2023. godine u Privrednoj komori Srbije u Beogradu i regionalnim privrednim komorama u Somboru, Zaječaru, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu i Nišu


Privredna komora Srbije u saradnji sa USAID Srbija organizovaće od početka jula do polovine septembra ove godine seriju besplatnih obuka na temu “Uloga upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada” u okviru projekta “Bolja energija”, namenjene organizatorima profesionalnog upravljanja, upravnicima višestambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja.

Prvi krug obuka biće održan od 5. do 13. jula, a drugi od 25. avgusta do 15. septembra 2023. godine u Privrednoj komori Srbije u Beogradu i regionalnim privrednim komorama u Somboru, Zaječaru, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu i Nišu.

“Cilj USAID-ovog projekta “Bolja energija” je podsticanje efikasnijeg korišćenja čiste energije u građevinarstvu i poboljšanje energetske bezbednosti u postojećim stambenim zgradama. Privredna komora Srbije prepoznala je da je u tom procesu ključna obuka upravnika i predstavnika lokalne zajednice, kojima je u nadležnosti da pokrenu određene inicijative i sprovedu mere energetske efikasnosti i bezbednosti u svom okruženju, kao i da unaprede svest o tome koliko je bitno da svi doprinesu uštedi i bezbednosti. Učesnici radionica biće osposobljeni u oblasti pripreme projekta energetske efikasnosti/obnovljivih izvora energije u zgradarstvu, softverskih alata za razvoj projekata energetske efikasnosti za stambene zgrade, finansijske analize i modela finansiranja...”, ističe Ivana Kovačević, vođa projektnog tima i rukovodilac Službe za edukaciju Privredne komore Srbije.

Obuci menadžera zgrada i resornih službenika lokalnih samouprava prethodi obuka trenera koje je angažovala Privredna komora Srbije. Trenere obučavaju eksperti USAID projekta “Bolja energija”: Ankica Barbulov, ekspert za modele finansiranja mera energetske efikasnosti, Bojan Gajić, ekspert za energetski menadžment, Gordana Vujanović, ekspert za energetsku efikasnost u zgradarstvu i Slobodan Jerotić, ekspert za energetsku efikasnost (EE) i obnovljive izvore energije (OEI).

Ekspertska obuka trenera obuhvatiće: pregled sektora višestambenog stanovanja u Srbiji, uredbe koje regulišu pitanja vezana za stambene zgrade i EE/OIE, tehničko-ekonomska rešenja primene EE i OEI u zgradarstvu, zatim, studije slučaja energetske sanacije stambenih zgrada u Srbiji i regionu, praktično iskustvo i primer energetske sanacije energetski neefikasne zgrade, kao i ulaganja u energetsku sanaciju stambenih zgrada i uloge upravnika zgrada i lokalne zajednice.

Petogodišnji projekat USAID “Bolja energija” usmeren je na poboljšanje energetske efikasnosti u višestambenim zgradama na opštinskom nivou i na povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Privredna komora Srbije, 30.06.2023.
Naslov: Redakcija