Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Uprkos najavama, sporne odredbe Zakona nisu promenjene


Pre godinu dana, sporni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018 - dalje: Zakon) počeo je da se primenjuje, a i dalje nije izmenjen, uprkos najavama nadležnih.

Ovim Zakonom oštećene su brojne porodice u Srbiji, smatra roditeljski portal Bebac.

"Ipak, ni nakon brojnih apela, protesta majki, obećanja od strane države, izmene Zakona i dalje nema. Podsetimo ko je sve oštećen primenom Zakona - sve mame koje su radile manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. U obračun naknade zarade ulazi 18 meseci, a za mesece u kojima žena nije radila računa se 0 dinara. Zagarantovan minimalac imaju samo mame koje su radile minimum šest meseci pre otvaranja bolovanja i to u samo prva tri meseca od rođenja deteta", navodi roditeljski portal Bebac i dodaje da su u grupi ugroženih i trudnice koje su prinuđene da rade uprkos rizičnim trudnoćama.

Naime, ukoliko prethodno nisu radile 18 vezanih meseci, trudnice su prinuđene da rade do kraja trudnoće uprkos savetima lekara jer trudničko bolovanje ne ulazi u prosek.

Ugrožene su i mame sa primanjima većim od tri prosečne zarade u Srbiji. Kako dodaje Bebac, žene sa najvećim primanjima (koje, inače, u najvećoj meri i doprinose državi jer poreze i doprinose uplaćuju sa limitom na pet prosečnih plata) oštećene su za velike novčane iznose bez ikakvog objašnjenja i razumnog pokrića.

"Tu su i mame preduzetnice. Novim Zakonom, one dobijaju umanjene naknade zarada, ne dobijaju plaćene doprinose za vreme porodiljskog odsustva, a za razliku od drugih mama nemaju pravo na duže odsustvo sa rada za rođenje trećeg deteta. Takođe, roditelji dece s invaliditetom od usvajanja izmena Zakona, nemaju više pravo na naknadu za odsustvo s posla zajedno s naknadom za tuđu negu i pomoć, iako je reč o različitoj vrsti prava", kaže portal Bebac.

Poslednji sastanak sa Vladom i nevladinim sektorom o izmenama ovog spornog zakona održan je 4. juna, kada su najavljene i prve izmene i nov sastanak sa konkretnim predlozima za izmenu Zakona.

"Kako svakim danom imamo sve veći broj oštećenih roditelja, ostaje veliko pitanje: šta će biti sa njima ukoliko i dođe do izmena Zakona? Da li će oštećenim roditeljima novac biti vraćen? Roditeljski portal Bebac apeluje na nadležne na hitnu izmenu Zakona koji krši Konvenciju o zaštiti materinstva, nije usklađen sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i veliki broj roditelja dovodi na rub siromaštva i ozbiljne finansijske probleme i to u periodu kada im je novac najpotrebniji", zaključuje Bebac.

Izvor: Vebsajt 021, 01.07.2019.
Naslov: Redakcija