Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Obračunavanje dodatnih troškova za kupovinu putem čeka na poček nije dozvoljeno, jer se to smatra za skriveni trošak


Od svih kredita i drugih pozajmica kod nas je onaj beskamatni najpopularniji. To je i razlog zašto su se čekovi na poček održali uprkos prebogatoj ponudi gotovinskih kredita i platnih kartica svih vrsta. Međutim, ček na poček je sve manje pozajmica bez troškova. Proviziju na njih naplaćuju i banke, a sve češće i prometnici.

Kupac koji ode u banku po čekove prvo može računati na to da će izdavanje jednog čeka platiti od 15 do 30 dinara. Ukoliko se papirić ne realizuje istog meseca, klijent je dužan da banci plati ležarinu od 30 dinara mesečno. Kada konačno ček prođe i novac se skine s računa, to banka dodatno tarifira sa 100 dinara kao realizaciju čeka.

U prodavnici slede novi obračuni. Prvo, prodavac ima dve cene: jedna je za plaćanje gotovinom, druga za poček. Kod nas se na čekove kupuju garderoba, obuća, tehnička roba, a ovih dana čekovi se često popunjavaju u turističkim agencijama za letnje aranžmane. U tim agencijama sve češće taj vid plaćanja dodatno naplaćuju, odnosno zaračunavaju dva procenta po čeku do realizacije.

Kod nas je maksimalan iznos po čeku prilično nizak – 5.000 dinara, tako četvoročlana porodica treba da ih za letovanje popuni bar 20. Za to će banci samo za izdavanje čekova po najpovoljnijoj tarifi od 15 dinara po čeku, dati 300 dinara. Realizacija će ih dodatno koštati 5.000 dinara, plus čekanje na naplatu i ležarina čeka bar dodatnih 300 dinara. Tako dolazimo do troška od 5.600 dinara samo za banku.

Ako se još na čekove koji čekaju naplatu u prodavnici ili agenciji doda provizija od dva odsto po čeku, eto novog troška. On zavisi od ostatka duga i realizacije, ali za 20 čekova to je bar još 2.000.

Redovan kredit može se kod banka dobiti za sumu od 100.000 dinara uz fiksnu kamatu od 6,9 odsto, bez učešća, uz ratu od 8.684 na 12 meseci. Tada se banci vraća ukupno 103.776 dinara. To je jeftinije nego kod čekova, a i sigurnije. Trgovac ili agencija može poslati sve čekove na realizaciju odmah i tako klijenta oterati u minus, a od te pozajmice skuplje u Srbiji nema. Potrošačima se zato više isplati i kredit i kartice. Posebno što banke s trgovcima i agencijama – svojim klijentima imaju dogovor o kupovini preko kartica često i bez troškova kamate.

Od jeseni se provizije na kartice kod nas smanjuju pa će i ta kupovina biti sve popularnija, odnosno ponuda za kupovinu na rate biće više jer će trgovačkim kućama to biti povoljnije.

Šta kaže zakon

Obračunavanje dodatnih troškova za kupovinu putem čeka na poček po našim propisima nije dozvoljeno. Po Zakonu o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014, 6/2016 - dr. zakon i 44/2018 - dr. zakon), to se smatra za skriveni trošak koji nije dozvoljen.

Znači da bi potrošači koji su platili sume koje su od njih tražene mogli tužiti prodavnicu ili turističku agenciju te dobiti svoj novca nazad. Potrošači su tako zaštićeni, ali svako ko uplaćuje turistički aranžman želi da se lepo provede, a ne da mu jedna od uspomena na letovanje bude sudski postupak. Isto važi i za kupovinu druge robe.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 02.07.2018.
Naslov: Redakcija