Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: Srbiji nedostaje 200 notara, petnaest mesta nema javne beležnike, a u mnogima ih je manje nego što treba. Tamo gde notara nema promet nepokretnosti overava se u sudu, a saglasnosti u opštini


Petnaestak mesta u Srbiji i dalje nema notarske kancelarije iako su javni beležnici uvedeni u naš sistem pre pune četiri godine. U nekim većim gradovima, poput Niša ili Šapca, ima ih, ali nedovoljno, pa su česte gužve, posebno u vreme upisa na škole i fakultete.

Po rečima predsednika Javnobeležničke komore Srbislava Cvejića, u zemlji ukupno radi 168, a predviđeno je 370 javnih beležnika. Znači, fale 202. Ali, kako naglašava, čak i u tako smanjenom broju oni su uspeli bez primedaba da iznesu overu potpisa za izbore.

- U manjim mestima javni beležnici ne žele da otvore kancelarije jer im se ne isplati. Čak trećinu bruto prihoda dajemo državi. Plaćamo četiri vrste poreza. A tamo gde ima malo posla, beležnici ne mogu da pokriju ni troškove. Ipak, u roku od narednih 10-15 dana očekujemo raspisivanje većeg konkursa - kaže Cvejić, i dodaje da se tamo gde notara nema promet nepokretnosti overava u sudu, a saglasnosti u opštini.

U Šapcu bi trebalo da radi pet notara, ali ih na 120.000 stanovnika i 52 naseljena mesta ima samo tri. Na overu "ozbiljnijih" dokumenata čeka se i po dva-tri meseca. U šabačkom Osnovnom sudu, uprkos gužvama, overe se odnedavno više ne rade, ali je ova praksa ostala u sudskim jedinicama u Bogatiću, Vladimircima i Koceljevi. Iako je propisano da tamo radi po jedan beležnik, njih uopšte nema.

I u Loznici, koja pokriva manje, ali zahtevno područje zbog granice sa BiH, rade tek dva notara. U Krupnju i Ljuboviji nema nijednog.

U Nišu ove poslove obavljaju samo četiri kancelarije, mada bi na osnovu broja stanovnika trebalo da ih bude 10. Oni su zaduženi i za stanovnike Gadžinog Hana, Doljevca, Merošine i Ražnja, koji mogu da biraju da li će poslove završiti kod njih ili u sudu.

- Deset notara bilo bi previše, ali još dvoje bi malo smanjilo pritisak na nas. Da naš posao nije lak najbolje govori to što se malo kolega advokata ili pravnika odlučuje da se prihvati notarske dužnosti - kažu niški beležnici.

Njih očekuje još više posla od kada su dobili dodatnu obavezu: da upisuju prava svojine u službama katastara nepokretnosti.

U devet opština Zlatiborskog upravnog okruga, javnih beležnika ima samo u većim gradovima. Užice, sa oko 70.000 stanovnika, ima dve javnobeležničke kancelarije, a Požega, Bajina Bašta, Priboj, Prijepolje i Ivanjica po jednu. Žitelji Kosjerića, Arilja i Nove Varoši nemaju notara.

- Dva beležnika u Užicu su dovoljna da obave sav posao. Sve može biti urađeno istog dana ako je to potreba građana - kaže Violeta Aleksandrić, jedan od dvoje užičkih notara.

U Vojvodini je situacija daleko bolja. U Novom Sadu, na primer, radi 10 javnih beležnika, a u Bačkoj Palanci, Beočinu, Bečeju, Vrbasu, Žablju, Srbobranu, Sremskim Karlovcima i Temerinu po jedan. Igor Vranješ, novosadski beležnik, kaže da gužvi nema, overe kupoprodajnih ugovora se zakazuju dan za dan, eventualno sutradan, dok se overa potpisa radi bez zakazivanja.

Overu potpisa, raznih saglasnosti i kopija dokumenata beležnici naplaćuju 360 dinara (sa PDV), dok kod overe kupoprodajnih ugovora cena zavisi od vrednosti nekretnine. Notari besplatno overavaju dokumenta koja su u vezi sa penzijskim i invalidskim osiguranjem, prilikom prvog upisa u školu ili fakultet i za socijalna davanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. V. N., 02.07.2018.
Naslov: Redakcija