Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O VISINI, NAČINU I ROKOVIMA PLAĆANJA JEDINSTVENE ČLANARINE I FINANSIRANJU PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U 2018. GODINI: Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti smatra da je obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije nezakonito


Za velika preduzeća članarina u Privrednoj komori Srbije (PKS) na godišnjem nivou dostiže i dva miliona dinara, a deo privrednika kaže da za taj iznos ne dobija nikakve usluge.

Prema mišljenju Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, krši se još jedna ustavna i zakonska kategorija, a to je termin ekonomska moć preduzeća, jer se ti parametri ne koriste prilikom obračuna članarine.

U udruženju očekuju da Ustavni sud odlučuje o ustavnosti Odluke o visini, načinu i rokovima plaćanja jedinstvene članarine i finansiranju Privredne komore Srbije u 2018. godini ("Sl. glasnik RS", br. 114/2017).

Savo Manojlović, iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti objašnjava Koji parametri se koriste za obračunavanje članarina u PKS:

"U ovoj sadašnjoj Odluci se koriste parametri iz Zakona o računovodstvu("Sl. glasnik RS", br. 62/2013 i 30/2018), a to su kriterijumi koji pomažu organizaciju računovodstvenih operacija i kontrolu računovodstvenog poslovanja određene firme. Znači to je podela firme na mikro, mala, srednja i velika preduzeća. Postoje tri parametra i potrebno je da se ispune dva - broj zaposlenih, imovina preduzeća i prihod. Ali naglašavamo, prihod, ne profit. U prethodnoj odluci koju smo takođe osporili postojao je samo prihod, što smo takođe osporili, pošto to uopšte ne odražava ekonomsku moć. Preduzeće može imati prihod od 10 milijardi dinara, ali biti u gubitku pošto ima recimo rashod od 12 milijardi dinara", kaže Manojlović.

Osporavano je i obavezno članstvo u PKS, kao neustavna kategorija?

"Našim Ustavom zacrtano je da članstvo ne može biti nametnuto. Prema tome, ukoliko mi to uvedemo mi kršimo sopstveni Ustav. Ukoliko bi zaista želeli da idemo za konceptom obavezne članarine, koji postoji u nekim uporednim zemljama, mi bismo morali da promenimo Ustav. Druga stvar je - čak i ukoliko bi bile uvedene te članarine, članarina može biti samo simbolična. PKS dodeljen je veliki broj javnih ovlašćenja i izdaju veliki broj isprava i takođe naplaćuju za tu vrstu usluge. Logično je da vi naplatite neku uslugu, ali nije logično da ljudi plaćaju nešto što ne dobijaju", smatra Manojlović.

Tokom polemika o obaveznom članstvu i članarini, naglašavano je i da privredne komore u Evropi rade na sličan način.

"U nekim zemljama privredna komora obavlja ono što kod nas obavlja agencija za privredne registre. Kod nas negde PKS ima funkciju onoga što bi trebalo da ima ekonomsko socijalni savet. Ali kod nas imate treće telo i za to. Prema tome trebalo bi videti koje su to funkcije koje privredna komora ima i da li je neophodno da ona ima sve te funkcije da bi postojalo obavezno članstvo", rekao je Manojlović.

Na pitanje šta privrednici najviše zameraju PKS, Manojlović odgovara:

"Kada se debatovalo o obaveznoj članarini privrednici su isticali da PKS ne štiti njihova prava. Znači ona se ne postavlja kada se donosi neki zakon koji je na štetu privrednika, privrednika staje kao 'produžena ruka Ministarstva privrede', odnosno produžena ruka Vlade, a ne zastupnik interesa privrednika".

Izvor: Vebsajt N1, Tanja Veselinović, 02.07.2018.
Naslov: Redakcija