Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 23: SRBIJA ISPUNJENILA 80 ODSTO DOSPELIH OBAVEZA


Srbija je uradila sve u pripremi za otvaranje Poglavlja 23, iz Akcionog plana za to Poglavlje ispunjeno je 80 odsto dospelih obaveza, a na još 15 odsto se trenutno radi, poručeno je na predstavljanju prvog izveštaja o sprovođenju tog plana.

"Otvaranje poglavlja se iznova i iznova odlaže bez ijednog razloga koji bi se mogao vezati za ostvarene ili planirane rezultate u procesu reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i unapređenja osnovnih prava", istakao je ministar pravde Nikola Selaković.

Selaković je rekao da je ponosan zbog svega što su institucije Srbije prethodnih godina uradile na pripremi početka pregovora u okviru Poglavlja 23, ali i da je razočaran činjenicom da ti rezultati nisu od strane EU prepoznati i vrednovani na pravi način.

"Taj rad će biti vrednovan, ako niko drugi vrednovaće ga naši građani", istakao je Selaković, dodajući da je EU politička tvorevina, a da u politici retko postoje čvrsti i jasni principi.

Selaković kaže da ako se podatku da je 80 odsto obaveza ispunjeno doda činjenica da je 15 odsto obaveza u toku ispunjenja, dolazi do podatka da smo mi u situaciji kada imamo ispusnjenih gotovo 95 odsto planiranih aktivnosti.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije, Ksenija Milenković, poručila je da je Srbija uradila apsolutno sve što se od nje očekivalo u pripremi za otvaranje Poglavlja 23 i da su svi koji su radili na tome razočarani što do toga nije došlo.

Milenković je istakla da će Srbija, nezavisno od toga kada će to poglavlje biti otvoreno, jer to zavisi od EU, i kada će biti doneta ta politička odluka, nastaviti da radi na tome.

Napomenula je da je Srbija sve ono što su bili objektivni kriterijumi za otvaranje tog poglavlja ispunila, a da je, pored ostalog, uradila Akcioni plan, koji je najkompleksniji dokument koji je izradila i koji će izraditi u toku pregovaračkog procesa.

Šef Pregovaračke grupe za Poglavlje 23, Čedomir Backović, istakao je da je to Poglavlje, što se tiče 60 institucija i organa Srbije koji čine tu radnu grupu, uveliko otvoreno.

"Čestitam vam na tome", rekao je Backović, navodeći da se aktivnosti za otvaranje tog Poglavlja uveliko ispunjavaju, te da veruje da će se to na odgovarajući način i ceniti.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.07.2016.
Naslov: Redakcija