Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O ODREĐIVANJU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA KOJE SE PLAĆA POSEBNA DAŽBINA PRI UVOZU I UTVRĐIVANJU IZNOSA POSEBNE DAŽBINE: UVOZNI PRELEVMANI NA MLEKO, POJEDINE MLEčNE PROIZVODE I SVINJSKO MESO OSTAJU NA SNAZI DO KRAJA 2016. GODINE


Odlukom o izmenama Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine ("Sl. glasnik RS", br. 60/2016)Vlade Republike Srbije uvozni prelevmani na mleko, pojedine mlečne proizvode i svinjsko meso biće produženi do kraja 2016. godine.

Ova Odluka doneta je nakon konsultacije sa Evropskom komisijom čime je prekinuta višemesečna neizvesnost proizvođača mleka i prerađevina.

Predstavnicima EU je ukazano da bi, ukidanjem uvoznih taksi, domaće stočarstvo bilo ugroženo budući da Srbija ima nisku produktivnost u tom sektoru, da su nam otkupne cene mleka znatno više nego na evropskom tržištu, kao i da 97 odsto farmi ima manje od deset krava, što ih stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na proizvođače u EU čije su subvencije neuporedivo više.

Takođe, uvođenje antidamping mera, pre godinu dana, nije ugrozila EU jer je uvoz mleka u tom periodu povećan zbog konkurentnije cene mleka iz inostranstva. Uvozne carine skinute su samo za neke vrste sireva koji se manje uvoze, za voćni jogurt i neke vrste mesa dok za najugroženije proizvode ostaju pod zaštitom.

Prelevmani na uvoz mleka uvedeni su u junu 2015. godine nakon upozorenja da je naglo uvećan uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Tada su uvedene takse za mleko u iznosu od 10 do 20 dinara po litru, i za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara. To je bila privremena mera, zbog teške situacije u našem stočarstvu, a njeno produžavanje i u ovoj godini znači dodatnu šansu za oporavak srpskog agrara.

Izvor: Vebsajt Politika, I. A., 30.06.2016.
Naslov: Redakcija