Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O AFLATOKSINU: PROIZVOđAčI MLEKA TRAżE ODLAGANJE PRIMENE PRAVILNIKA


Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine zatražila je od države odlaganje primene Pravilnika o dozvoljenom nivou aflatoksina u mleku, koji stupanjem na snagu Uredbe Vlade Srbije iznosi najviše 0,05 mikrograma po kilogramu, jer, kako kažu, četvrtina mleka koje ulazi u prizvodnju ne ispunjava taj standard.

Proizvođači, naime, upozoravaju da postoji mogućnost da se ove godine zbog poplava i elementarnih nogoda koje su zahvatile Srbiju ponovi problem sa žitaricama.

Oni smatraju da bi prethodno trebalo sprovesti adekvatnu kontrolu.

Predsednica Upravnog odbora Centralne asocijacija proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski rekla je Tanjugu da mali proizvođači nisu spremni za primenu novog pravilnika i da, prema informacijama kojima raspolaže, četvrtina mleka koja ulazi u mlekare ne ispunjava standard 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu.

"Čini se da jedna četvrtina nije puno, ali to su hiljade gazdinstava i milion litara mleka", navela je ona.

Bugarski je napomenula da su mlekare nakon stupanja na snagu vladine uredbe 1. jula počele sa rigoriznijom kontorolom malih proizvođača, dok su, kako kaže, srednja porodična gazdinstva i velike farme sve vreme bile pod kontrolom.

Ona kaže da stoga ne vidi razlog za žurbu za primenu novog pravilnika.

Mogućnost da ove godine bude povećan nivo aflatoksina u kukuruzu je velika, ali za to, kako kaže, ne bi trebalo odgovornost da snose proizvođači mleka.

"Evropska unija je iskoristila sedam godina adaptacije da bi se sa 0,5 prešlo na 0,05 mikrograma po kilogramu aflatoksina u mleku i ne vidim gde srljamo, žurimo i trčimo, pogotovo u ovoj godini", istakla je Bugarski.

Podsetila je da tri četvrtine planete pije mleko sa 0,5 mikrograma po kilogramu aflatoksina bez posledica, kao i da su Mađarska, Italija i Hrvatska imale u isto vreme kao Srbija problem sa aflatoksinom, ali "niko nije od toga napravio medijski cirkus kao što su uspeli naši političari".

Izvor: Tanjug, 3.7.2014.