Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđeni predlozi zakona o studentskom organizovanju i o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju


Vlada Republike Srbije usvojila je Strategiju razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, kao i dva predloga zakona iz oblasti visokog obrazovanja – Predlog zakona o studentskom organizovanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je tim povodom da je Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. usvojena u cilju unapređivanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa, čime je fokus na obrazovanju usmerenom na učenika i razvoju njegovih kompetencija, kao i primena savremenih pristupa, metoda i tehnika.

Ova strategija predstavlja plan za nastavak reformi koje će omogućiti da više dece bude obuhvaćeno obrazovanjem, da obrazovni sistem odgovori na zahteve tržišta rada, odnosno da kod učenika razvije znanja, veštine i kompetencije koja su neophodne za svet rada i budućnost, objasnio je on.

Strategija, kako je naveo, uvažava potrebe unapređivanja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripadnika nacionalnih manjina, kao i učenika sa smetnjama u razvoju.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju omogućava da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) i produžetak roka za završetak studija za takozvane stare studente.

Predlog zakona o studentskom organizovanju omogućava stvaranje različitih studentskih organizacija, poput studentskih konferencija, koje će u nadležnosti imati usaglašavanje stavova i koordinisanje studentskih parlamenata i uticaj na upisnu i javne politike od značaja za studentsku zajednicu, kao i unapređenje njenog položaja.

Izvor: Vebsajt Vlada, 03.06.2021.
Naslov: Redakcija