Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O KULTURNOM NASLEĐU: Biće uspostavljena mreža ustanova zaštite, kao i vođenje evidencije nestalih ili nelegalno otuđenih kulturnih dobara, čime će se štiti od nelegalne trgovine kulturnim dobrima na teritoriji Republike Srbije


Javna rasprava o Nacrtu zakona o kulturnom nasleđu je završena, a v.d. pomoćnika ministra i predsednik Radne grupe Danijela Vanušić rekla je da će ovim propisom biti uneto niz novina, a jedna od njih je i da će zakonom biti uređeno nematerijalno kulturno nasleđe.

"Nacrt zakona o kulturnom nasleđu je sistemski zakon kojim se uređuje oblast zaštite kulturnog nasleđa, koja je sada uređena Zakonom o kulturnim dobrima ("Sl. glasnik RS", br. 71/94, 52/2011 - dr. zakoni, 99/2011 - dr. zakon, 6/2020 - dr. zakon i 35/2021 - dr. zakon) iz 1994. godine. S obzirom na vreme trajanja tog zakona, kao i činjenice da nije bilo nijedne izmene i dopune postojala je potreba da se napravi potpuno novi zakon", objasnila je Vanušić.

Ona je dodala da će novi propis šire sagledati oblast zaštite kulturnog nasleđa, ne samo kulturna dobra koja predstavljaju deo kulturnog nasleđa, već uopšte kulturno nasleđe.

"Zadržali smo određeni pravni kontinuitet sa zakonom iz 1994. godine koji se odnosi na sistem utvrđivanja odnosno proglašenja kulturnih dobara iz razloga što je potrebno da se infrastruktura ustanova zaštite sačuva i zadrži", napomenula je Vanušić.

Govoreći o novinama u zakonu, navela je i izradu strategije očuvanja i zaštite kulturnog nasleđa koja će se donositi na pet godina, kao i novu terminologiju koja je usaglašena sa sadašnjim trenutkom.

Vanušić je navela da će, pored toga, biti postavljena i mreža ustanova zaštite, kao i vođenje evidencije nestalih ili nelegalno otuđenih kulturnih dobara, čime će se štiti od nelegalne trgovine kulturnim dobrima na teritoriji Republike Srbije.

"Ovaj Zakon će dati veliki doprinos integracijama Srbije u Evropsku uniju, jer su svi akti Evropske unije, koji se odnose na zaštitu kulturnih dobara, usaglašeni", ukazala je Vanušić.

Izvor: Vebsajt RTV, 01.06.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija