Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O FISKALNIM POGODNOSTIMA I DIREKTNIM DAVANJIMA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U PRIVATNOM SEKTORU I NOVČANOJ POMOĆI GRAĐANIMA U CILJU UBLAŽAVANJA EKONOMSKIH POSLEDICA NASTALIH USLED BOLESTI COVID-19: Isplata druge minimalne zarade od 4. juna 2020. godine


Država će u četvrtak, 4. juna 2020. godine, početi isplatu minimalnih zarada za zaposlene u privatnim firmama koje su se prijavile za pomoć države. Minimalac, koji iznosi nešto više od 30.000 dinara, dobiće nešto više od milion zaposlenih, a za tu namenu država će uplatiti oko 32 milijarde dinara na račune 232.000 preduzeća koja su se prijavili za pomoć.

Praktično već sledeći dan, u petak 5. maja, radnici novac mogu očekivati i na svojim računima pod uslovom, naravno, da im poslodavac prebaci dobijeni novac od države. To će najvećem broju zaposlenih biti drugi deo majske zarade.

Prva tranša je isplaćena u prvoj nedelji maja, a treći i poslednji minimalac država će isplatiti u prvoj nedelji jula.

Više od milion zaposlenih dobiće ukupno po 750 evra pomoći od države i to je deo ekonomskog paketa podrške države vrednog 5,1 milijardu evra. Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobijaju po ceo minimalac, a zaposleni u velikim preduzećima po 15.000 dinara po radniku.

Pravo na minimalac imaju radnici koji su prijavljen. Firma u kojoj rade mora da bude osnovana pre 15. marta ove godine, a uslov je i da nije registrovala prekidanje delatnosti pre ovog datuma, a tokom vanrednog stanja. Tako će minimalac biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme. Pritom se na isti način tretiraju zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom, bez obzira da li je reč o zaposlenom na određeno ili neodređeno.

Što se tiče zaposlenih koji su primljeni u radni odnos 01.04.2020. godine, poslodavac po osnovu ovih zaposlenih može ostvariti pravo na minimalac za dva meseca.

Pravo na minimalac pritom nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci.

Takođe, u slučaju da preduzetnik istovremeno ima status zaposlenog a penzioner je, on nema pravo na minimalac. Pravo na ovakvu direktnu pomoć države nemaju ni trudnice i porodilje kojima celu zaradu isplaćuje država.

Izvor: Vebsajt Blic, S. L., 02.06.2020.
Naslov: Redakcija