Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O TEHNIČKOM PREGLEDU VOZILA: Potvrda o maksimalnoj brzini mopeda obaveza od 5. jula 2021. godine. Uprkos tome, veći broj vlasnika ne može da prođe tehnički pregled jer im traže ovu potvrdu


Veliki problem za mnoge vlasnike mopeda je da ne mogu da prođu tehnički pregled zbog toga što nemaju potvrdu o maksimalnoj brzini, uprkos tome što je MUP odložio ovu obavezu do 5. jula 2021. godine.

Naime, Uprava saobraćajne policije dala je uputstvo tehničkim pregledima u kojem je navedeno da mopedi mogu da prođu taj pregled bez potvrde o maksimalnoj brzini. Radi se samo o odlaganju ove obaveze do 5. jula 2021. godine. Uprkos tome, mnogi vlasnici mopeda ne mogu da ih registruju zbog toga što im na tehničkom traže potvrdu o maksimalnoj brzini.

Sa sajta Polovni automobili kažu da su proverili stanje na terenu i da su im u više gradova širom Srbije na mnogim tehničkim pregledima rekli da bez potvrde o maksimalnoj brzini moped ne može da se registruje kao moped.

Nadležni su potvrdili da ukoliko podaci o brzini nisu poznati upisuje se moped i tom prilikom se vlasnik, korisnik vozila obaveštava da će se od 2021. godine na tehničkom pregledu obavezno meriti brzina vozila.

Vlasnici mogu da se žale policijskoj upravi na čijoj se teritoriji nalazi tehnički pregled. Treba da podnesu žalbu – pisanim putem (lično ili poštom) ili imejlom.

Naime, ako vlasnik traži da se izvrši tehnički pregled – na tehničkom pregledu mogu da odbiju da obave pregled, ali moraju vlasniku da daju Izveštaj o utvrđenom stanju vozila.

Takođe, ako se tehnički pregled obavi, ali uz probleme oko određivanja maksimalne brzine, vlasnik mopeda takođe treba taj dokument da dostavi MUP-u kao dokaz.

Najbolje je da vlasnici pre odlaska na tehnički pregled telefonom potvrde da im neće tražiti potvrdu o maksimalnoj brzini. Primera radi, iz AMSS-a i "Dunav auta" su potvrdili da se kod njih tehnički pregled mopeda može obaviti bez potvrde o maksimalnoj brzini.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 29.05.2019.
Naslov: Redakcija