Zastava Bosne i Hercegovine

KODEKSI PONAŠANJA ČLANOVA VLADE I NARODNIH POSLANIKA O GRANICAMA DOZVOLJENOSTI KOMENTARISANJA SUDSKIH ODLUKA I POSTUPAKA: Komentarisanjem sudskih odluka i kršenjem pretpostavke nevinosti funkcioneri ne poštuju kodekse


Članovi Vlade i poslanici Narodne skupštine Republike Srbije ne smeju da komentarišu odluke i postupke pravosudnih organa - tačnije, na pretpostavku nevinosti podsećaju ih i kodeksi ponašanja koji su usvojeni u sklopu pregovora sa Evropskom unijom i to: Kodeks ponašanja narodnih poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka ("Sl. glasnik RS", br. 71/2017) i Kodeksa ponašanja članova Vlade o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016). Ipak, toga se retko pridržavaju i jedni i drugi - pa je tako moguće političke protivnike nazvati kriminalcima.

"Mi nismo država vladavine prava, jer ako je vladavina prava - onda niko ni za koga ne može da kaže da je kriminalac. Ja smatram da, kad bi došla jedna sudska presuda, u kojoj bi bio osuđen neko od političara odnosno neko iz vlasti - toga više ne bi bilo", smatra Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije.

Toga više ne bi bilo ni kada bi zakon propisao da bilo koji ministar ili predsednik nemaju pravo tokom mandata da nastupaju kao stranački prvaci, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić.

"Ako on nastupa kao stranačka ličnost, a posebno ako je to upereno ka drugima, on može da nastupi kao stranačka ličnost unutar svoje stranke, ali prema spolja ne - to je neodgovorno ponašanje i ono u stvari govori o tome da ti ljudi ne znaju ni na kojim se mestima nalaze, ni šta se sa tih mesta može, a šta ne", kaže Čupić.

A može se sve - i niko za to nikada nije snosio odgovornost. Naročito u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde ih imunitet čak i štiti.

Izvor: Vebsajt N1, Jovana Štetin, 31.05.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija