Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS: UVEDENI PRELEVMANI NA UVOZ MLEKA I KISELOMLEčNIH PROIZVODA RADI ZAšTITE DOMAćE PROIZVODNJE OD PREKOMERNOG UVOZA, KOJI ćE VAżITI DO KRAJA 2015. GODINE


Ministarka poljoprivrede, Snežana Bogosavljević Bošković, potvrdila je da je Vlada Srbije donela odluku da uvede prelevmane na uvoz mleka i kiselomlečnih proizvoda kako bi zaštitila domaću proizvodnju od prekomernog uvoza.

Ona je precizirala da je prelevman za uvoz mleka od 10 do 20 dinara, dok je za kiselomlečne proizvode od 10 do 30 dinara.

"Posle ozbiljinih višemesečnih i temeljnih analiza tržišta i položaja u kome se našao srpski mlekarski sektor, Vlada je donela odluku da uvede prelevmane na mleko i kiselo mlečne proizvode. Ovo je privremena mera u kontekstu ostalih mera koje država preduzima u cilju rešavanja poremećaja na tržištu mlečnih proizvoda", istakla je Bogosavljević Bošković i dodala da će prelevmani važiti do kraja 2015. godine.

Država na ovaj način, smatra Bogosavljević-Bošković, želi da koliko je to moguće zaštiti domaće proizvođače koji su u neravnopravnom položaju u odnosu na evropske farmere koji imaju daleko veća finansijska sredstva na raspolaganju.

Potreba za uvođenjem prelevmana se javila zbog, istakla je, evidentnog poremećaja na tržištu mlečnih proizvoda, a kao primer je navela podatak da je u prvih pet meseci zabeležen veći uvoz ovih proizvoda za oko 3,5 puta u odnosu na isti period prošle godine.

Ona je rekla da Vlada Srbije ne želi ni na koji način da ugrozi dobre odnose sa EU u pogledu spoljnotrgovinske razmene čiji je obim u prošloj godini iznosio 1,9 milijardi evra, pri čemu je Srbija ostvarila suficit od 334 miliona evra.

"Zato mi i dalje ostajemo čvrsto na evropskom kursu u poljoprivredi. Imaćemo intenzivne kontakte sa Briselom sa kojim zajedno analiziramo stanje na tržištu mlekarskih proizvoda u Srbiji i dogovaramo zaštitne mehanizme kada se radi o ovim proizvodima", zaključila je Bogosavljević Bošković.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 03.06.2015.