Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPšTINA RS: ODRżAN 13. SASTANAK EKONOMSKOG KOKUSA €� VAUčERIZACIJA OBRAZOVANJA


Na 13. sastanku Ekonomskog kokusa, održanom 3. juna 2015. godine, diskutovalo se o temi "Vaučerizacija obrazovanja", koju su predstavili članovi Libertarijanskog kluba (LIBEK) Miloš Nikolić i Mihailo Gajić.

Govoreći o problemima u osnovnom obrazovanju u Srbiji, kao što su demografska kretanja, visoki troškovi, slabi rezultati i nedovoljan nivo uključenosti roditelja, članovi LIBEK-a posebno su ukazali na prognozu po kojoj će se broj dece drastično smanjiti u naredne dve decenije, za oko 40 odsto. Postojeća obrazovna infrastruktura je iracionalna, s obzirom da ne odgovara rasporedu stanovništva i da se stanje svake godine pogoršava, ocenili su članovi LIBEK-a.

Oni su predstavili rezultate uporedne analize obrazovnih dostignuća zemalja JIE po kojoj đaci iz Srbije kasne za svojim vršnjacima iz Slovenije i Hrvatske oko godinu dana ili više, kao i da je 35,7 odsto đaka funkcionalno nepismeno.

Imajući u vidu ove činjenice, LIBEK predlaže uvođenje obrazovnih vaučera što bi značilo da se vaučeri denominovani na određeni iznos daju porodicama koje njima plaćaju obrazovanje u nekoj privatnoj ili javnoj ustanovi. Cilj je da se uvede konkurencija čime bi se smanjili troškovi i povećali rezultati.

Predlog LIBEK-a je da obuhvat dece vaučerima treba da bude univerzalan i da ih finansira Ministarstvo finansija, čime bi se postigle velike uštede, sa krajnjim ciljem kreiranja boljeg i efikasnije sistema obrazovanja.

Na sastanku je zaključeno da su obrazovnom sistemu u Srbiji potrebne korenite promene zarad postizanja većeg kvaliteta, a dogovoreno je i da se o mogućnosti uvođenja obrazovnih vaučera razgovara sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i članovima Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Američke privredne komore, NALED-a i IRI-ja.

Sastanku je predsedavao prof. dr Vladimir Marinković, predsednik Ekonomskog kokusa.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 03.06.2015.