Zastava Bosne i Hercegovine

AKCIONI PLAN ZA POGLAVLJE 23 U PREGOVORIMA SA EU: UNAPREđENJE PRAVA POTROšAčA DONOšENJEM ZAKONA O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOćI, ZAKONA O ZAšTITI PRAVA NA SUđENJE U RAZUMNOM ROKU I ZAKONA O MEDIJACIJI


Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) saopštila je da će Srbija članstvom u EU unaprediti prava potrošača i pozdravila delove Akcionog plana za Poglavlje 23, koji se odnose na prava potrošača.

Kao jedan od najznačajnih delova Akcionog plana koji se direktno odnosi na prava potrošača jeste i usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kojim će se unaprediti pristup pravdi i zaštita ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

"Primena ovog zakona će urediti pružanje besplatne pomoći potrošačima, kao bitan segmet rada potrošačkih organizacija i definisaće jasne kriterijume za pružanje besplatne pravne pomoći, tako da pravna pomoć bude dostupna svim kategorijama potrošača, naročito onim ugroženim", dodaje se.

Takođe, usvojeni Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku ("Sl. glasnik RS", br. 40/2015) nesumnjivo će, ističe se, doprineti skraćenu trajanja sudskih postupaka, jer razuman rok trajanja nekog sudskog postuka osnovni je uslov za efikasnu zaštitu prava potrošača.

Uvođenje novih i reformisanje i unapredenje postojećih pravosudnih profesija, kao što su izvršitelji, javni beležnici i medijatori, sa jedne strane doprinose kvalitetu usluge koja se pruža potrošačima, a sa druge, tvrde, utiču na efikasnost i dostupnost pravde.

"Naime, izradom i usvajanjem novog Zakona o medijaciji kao mere za uspostavljanje efikasnog i održivog sistema za alternativno rešavanje potrošačkih sporova, stvaraju se osnovni preduslovi za vansudsko rešavanje potrošačkih prigovora, čime se na posredan način obezbeđuje puna primena Zakona o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014)", napominju u NOPS-u.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 03.06.2015.