Zastava Bosne i Hercegovine

U TOKU IZRADA PRAVILNIKA O KVALITETU POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA: SUBVENCIONISANI KREDITI OD DVE DO PET MILIONA DINARA DO 15. OKTOBRA 2015. GODINE


Vlada Srbije ponudila je čitav niz mera podrške i podsticajnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima u 2015. godini, a od 2016. godine srpskim poljoprivrednicima biće dostupna i sredstva iz IPARD programa Evropske unije.

Jedan od najpovoljnijih podsticaja Vlade poljoprivrednicima odnosi se na unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta, investiranjem u proizvodnju biljnih kultura i u primarnu stočarsku proizvodnju, rekao je savetnik u Ministratsvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Vlada Kovačević, na sednici Grupacije skladištara ratarskih proizvoda Privredne komore Beograda.

On je precizirao da se odobravaju subvencionisani krediti od dve do pet miliona dinara od 1. maja do 15. oktobra 2015. godine, a da više od osam komercijlanih banaka vraća 40 do 55 odsto tih sredstava, dok se ostatak pokriva iz budžeta.

Ova sredstva se u biljnoj proizvodnji mogu koristiti za navodnjavanje, priključne mašine i opremu za setvu, sadnju i berbu, plastenike kao i za izgradnju hladnjača i objekata za skladištenje opreme i mašina za pripremu proizvoda, navodi se u saopštenju Komore.

Država u stočarskoj proizvodnji stimuliše nabavku opreme za proizvodnju stočne hrane, smeštaj stoke, opremu za manipulaciju stajnjaka, nabavku kvalitetnih priplodnih grla i opremu za ribnjake i pčelarstvo, naveo je Kovačević.

 On je napomenuo da je u toku izrada Pravilnika o kvalitetu poljoprivrednih proizvoda kojim će se po prvi put definisati i proteinski sastav ovih proizvoda.

To će, kako je istakao, doneti velike promene pre svega za skladišta ratarskih proizvoda zbog čega će njegova primena biti odložena za dve godine kako bi se obavile sve potrebne pripreme.

Prema novim propisima silosi će ubuduće morati da uvedu aparate za brzo merenje proteina, ali će država uvesti i subvencije za njihovu nabavku, najavio je Kovačević.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 03.06.2015.