Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UDżBENICIMA I DRUGIM NASTAVNIM SREDSTVIMA: TAčNA DEFINICIJA MENICE, KADA, KAKO I KO JE POVLAčI, PREPORUčENI OBIM UDżBENIKA, MAKSIMALNA CENA, IZBOR NA čETIRI GODINE


Predlog Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima, koji je polovinom maja 2015. godine povučen iz skupštinske procedure, dorađen je u poslednje tri sedmice, pa iz Ministarstva prosvete poručuju da će pred poslanike stići "pojačan" propis koji će u implementaciji biti lako sprovodljiv.

Ministarstvo je doradilo i pojasnilo neke pojmove i rokove, na primer tačno je definisalo menicu, kada, kako i ko je povlači, rekla državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, Zorana Lužanin i najavila da će sledeće nedelje biti zatraženo mišljenje, a da će se u skupštinskoj proceduri Predlog zakona pojaviti pre 1. septembra 2015. godine.

Ona je objasnila da je i u dorađenom tekstu ostalo ono što su u Ministarstvu prvobitno želeli. "Preporučeni obim udžbenika, maksimalna cena, izbor na četiri godine. Od toga se nije odustalo jer je to interes učenika", rekla je Lužanin.

Lužanin je istakla da je počeo rad na svim pratećim podzakonskim aktima uz taj propis, a ako sve bude išlo po planu, u septembru bi već mogao da bude poziv za pregledače udžbenika, koji su, kako je naglasila, izuzetno važni.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 03.06.2015.