Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZLAGANJE O TRENUTNOM NACIONALNOM ZAKONODAVNOM I INSTITUCIONALNOM OKVIRU I DALJIM PLANOVIMA USKLAĐIVANJA U ENERGETSKOJ OBLASTI PRED EVROPSKOM KOMISIJOM


Sastanak bilateralnog skrininga za pregovaračko poglavlje 15 - Energetika i deo pregovaračkog poglavlja 21 - Transevropske energetske mreže biće održan 11. i 12. juna 2014. godine u Briselu

 

Sastanak bilateralnog skrininga za pregovaračko poglavlje 15 - Energetika i deo pregovaračkog poglavlja 21 - Transevropske energetske mreže (u delu energetskih mreža) zakazan je za 11. i 12. jun 2014. u Briselu.

Na sastanku bilateralnog skrininga će predstavnici Republike Srbije izneti svoju ocenu stepena usklađenosti propisa Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije koje je Evropska komisija predstavila na eksplanatornom skriningu.

Srpska delegacija je posle eksplanatornog skrininga poslala dodatna pitanja na koja je dobila odgovore 29. maja 2014. godine.

Delegacija Republike Srbije izradila je materijale i poslala Power Point prezentacije Evropskoj komisiji, u kojima je izloženo stanje zakonodavnog sistema po energetskim podoblastima za bilateralni skrining.

Delegacija Republike Srbije će uopšteno predstaviti energetski sistem Srbije kroz:

•    energetski bilans,

•    opis energetskog sektora i administrativne strukture za implementaciju pravnih tekovina Evropske unije.

Biće predstavljen trenutni nacionalni zakonodavni i institucionalni okvir, kao i dalji planovi usklađivanja, u oblasti:

-    električne energije,

-    gasa,

-    nafte,

-    obnovljivih izvora energije i

-    energetske efikasnosti,

-    transevropskih mreža,

-    međunarodnih ugovora i

-    nuklearne energije.

Nakon svake teme, Evropska komisija će imati priliku da postavi pitanja kako bi razjasnila sve eventualne nedoumice nastale prilikom izlaganja predstavnika Republike Srbije. 

Izvor: Redakcija, 3.6.2014.