Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRVI OSNOVNI SUD NA NOVOJ ADRESI: ADAPTACIJA OBJEKATA PRAVOSUđA šIROM ZEMLJE


Prvi osnovni sud se u julu seli iz Ustaničke ulice na novu adresu - u zgradu „Aeroinžinjeringa“ na Bulevaru Nikole Tesle, na Novom Beogradu.

U Ministarstvu pravde za Danas kažu da radovi na sanaciji i adaptaciji uveliko traju i da će, nakon završetka, zgrada biti opremljena u skladu sa svim standardima potrebnim za funkcionisanje pravosudnih organa. Kako navode, nakon preseljenja u novu zgradu stvoriće se uslovi za nesmetani rad najmanje 670 ljudi - sudija, zapisničara, saradnika i pomoćnika, pripravnika.

Osim ovih, u Ministarstvu pravde su za ovu i narednu godinu planirali i druge radove na objektima u kojima su smešteni sudovi i tužilaštva. Naime, krajem godine bi trebalo da počnu radovi na rekonstrukciji i adaptaciji objekta u Katanićevoj ulici u Beogradu, gde se nekada nalazio Vojnotehnički institut. Prema sadašnjim planovima, u zgradu u Katanićevoj je planirano da se smeste Drugi osnovni sud u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Apelaciono javno tužilaštvo, zatim Republičko javno tužilaštvo, kao i Državno veće tužilaca.

Za drugu polovinu 2015. godine planirana je rekonstrukcija i adaptacija beogradske Palate pravde.

Osim sanacije i rekonstrukcije zgrada u Beogradu, u Ministarstvu pravde planiraju i radove širom Srbije. Tokom ove i sledeće godine vršiće se, pored ostalog, sanacija i adaptacija Prekršajnog suda u Šapcu, otklanjaće se posledice zemljotresa na zgradi Osnovnog suda u Kraljevu, gradiće se potpuno nova zgrada za Prekršajni sud u Raškoj, saniraće se zgrada Osnovnog suda u Petrovcu na Mlavi, a planirana je i rekonstrukcija i dogradnja Osnovnog suda u Lazarevcu. 

Izvor: www.danas.rs, B. Karović