Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINI AP VOJVODINE PODNETA INICIJATIVA DA PREDLOG IZMENE IZBORNOG SISTEMA ZA POKRAJINSKI PARLAMENT UĐE U SKUPŠTINSKU PROCEDURU: SVI POSLANICI BI BILI BIRANI PO PROPORCIONALNOM IZBORNOM SISTEMU


Potpredsednik LSV Branislav Bogaroški izjavio je da je ta stranka u skupštini AP Vojvodine podnela inicijativu da predlog izmene izbornog sistema za pokrajinski parlament uđe u skupštinsku proceduru.

Bogaroški je rekao Tanjugu da je LSV za taj predlog do sada skupila 63 potpisa poslanika pokrajinske skupštine, te da se u roku od deset dana mora održati sednica pokrajinskog parlamenta, na čijem dnevnom redu će biti pomenuti predlog o izmeni izbornog sistema.

On je naglasio da, sve dok se inicijativa ne nađe na dnevnom redu pokrajinske skupštine, postoji mogućnost da se amandmanima izmeni ili dopuni tekst koji je sačinila Liga Socijaldemokrata Vojvodine.

  • U Vojvodini je aktuelan kombinovani izborni sistem po kome se polovina od ukupno 120 poslanika u pokrajinskoj skupštini bira po proporcionalnom izbornom sistemu, a polovina po većinskom izbornom sistemu, a LSV je pre nekoliko dana pokrenula inicijativu za izmenu tog kombinovanog sistema tako što bi se ukinuo većinski, i svi poslanici bi bili birani po proporcionalnom izbornom sistemu kao što je to slučaj na lokalnom i republičkom nivou.

"Oko 22 do 25 opština u protekla tri izborna ciklusa od 2004. do 2012. je po proporcionalnom sistemu ostalo bez svojih poslanika. 

Izvor: RTV