Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SOCIJALNOJ ZAŠTITI: U planu je da država vlasnicima privatnih domova ponudi da pod istim uslovima kao i državni, uz subvenciju, zbrinu najugroženije stare osobe koje se već duže vreme nalaze na listama čekanja za smeštaj


Mesto u privatnim domovima za stare uz subvenciju države najstariji u Srbiji mogu da očekuju za oko dva meseca. Dogovor između Udruženja privatnih domova i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je postignut, ali se još ne zna tačan iznos dotacije privatnika iz državne kase.

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite kaže da se odustalo od nekih dosadašnjih predloga i rešenja.

- Prvobitni plan da naše udruženje nastupa kao konzorcijum nije izvodljivo zbog sistema javnih nabavki - kaže on. - Dogovor je da svaki dom potpiše ugovor na godinu dana i to je po zakonu jedino što može i mora da se uradi. Očekujem da će Ministarstvo objaviti konkurs i da ćemo ubrzo početi da smeštamo ljude.

Od nadležnih se na pitanje kada će se ovaj problem rešiti, dobija odgovor "kada se za to steknu uslovi". Iako je nekoliko puta konkurs najavljivan, on nije imao potporu u Zakonu o socijalnoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 24/2011), a novac u iznosu od 204 miliona dinara u ove svrhe odobren je još početkom godine.

U planu je da država vlasnicima privatnih domova ponudi da pod istim uslovima kao i državni, uz subvenciju od, kako se pretpostavlja, oko 33.000 dinara po korisniku, zbrinu najugroženije stare osobe koje se već duže vreme nalaze na listama čekanja za smeštaj. Prema propisima, da bi učestvovao na javnom pozivu, privatni dom mora da ima licencu za pružanje usluge domskog smeštaja odraslim i starijim osobama, što znači da je ispunio uslove i standarde propisane Zakonom i podzakonskim aktima za pružanje ove usluge socijalne zaštite.

- Interesovanje vlasnika privatnih domova za stare je veliko i potpuno je nebitno da li su članovi našeg udruženja ili nisu, bitno je da se ljudi smeste - kaže Milovanović. - Ovo se može rešiti relativno brzo. Najpre bi pre raspisivanja konkursa trebalo da se sastanemo sa Ministarstvom, a onda i sa onima koji žele da pruže usluge. Bitno je i angažovanje centara za socijalni rad, ali sve to može da se završi u naredna dva meseca.

Na listi čekanja za državne domove je oko 600 osoba, pokazuje statistika Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, dok u Beogradu na mesto čeka od 200 do 300 najstarijih. Te brojke se menjaju iz dana u dan.

U mreži usluga socijalne zaštite postoji 40 ustanova za smeštaj starih u 145 lokalnih samouprava i u Beogradu, što znači da jedan veliki deo opština nema tu uslugu. Trenutno 179 privatnih domova u Srbiji ima licencu za rad, i oni bi mogli da konkurišu za subvencije. Imaju 5.000 mesta, od čega je trećina nepopunjena.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 30.04.2018.
Naslov: Redakcija