Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU UVODI UPOREDNE TESTOVE KVALITETA PREHRAMBENIH PROIZVODA


Evropska komisija će pokrenuti uporedne testove u Evropskoj uniji, kako bi identifikovala eventualne razlike u kvalitetu prehrambenih proizvoda iste marke, nakon što su neke zemlje istočne Evrope osudile praksu "dvostrukog standarda", izjavila je evropska komesarka Vera Jurova.

Zemlje centralne i istočne Evrope - Mađarska, Slovačka i Bugarska - osudile su pre nekoliko meseci razliku u kvalitetu nekih proizvoda iste marke, navodeći kao primer da je Nutela manje kremasta, Koka Kola "siromašnija" i čokolada u prahu Neskvik slabijeg ukusa.

Jurova je u Sofiji rekla da će uskoro biti pokrenut novi metod testiranja kako bi se uporedio kvalitet i dodala da će prvi rezultati na nivou cele EU biti saopšteni do kraja godine.

Evropska komisija je u septembru izdala preporuke zemljama članicama kako da se bore protiv "dvostrukog standarda" u prehrani.

Prošle godine su zemlje istočne Evrope prenele rezultate svojih uporednih testova u kojima se otkrivaju razlike u sastavu proizvoda jedne marke koji se prodaju u zapadnom i istočnom delu EU. Neke marke su tada opravdale razliku kao želju da se prilagode ukusima na lokalnom nivou.

Izvor: Vebsajt N1, 03.05.2018.
Naslov: Redakcija