Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZA USPOSTAVLJANJE NOVOG EVROPSKOG SISTEMA ZA ODOBRAVANJE PUTOVANJA: Građani zemalja koje imaju sporazum o bezviznom režimu sa EU, dobijaće dodatni dokument, sa rokom važenja od tri godina, po ceni od 7 evra za neograničen broj ulazaka u prostor Šengena. Putnici će morati da popune onlajn zahtev


Državljani Zapadnog Balkana, SAD, ali i Kanade, Australije i drugih, moraće da traže dozvolu za ulazak u zemlje Šengena i da plate taksu od sedam evra od 2021. godine. Čeka se da tu odluku potvrdi Evropski parlament i usvoji Savet ministara EU. Šta će ona za putnike značiti u praksi?

Ideju iz 2016. godine Evropska komisija želi da sprovede za pet godina. Tada je bila namera da se uvede ne samo taksa, nego evidentiranje i informacije o svim putnicima koji dolaze u zemlje šengenske zone.

"Zemlje šengenskog prostora su između sebe ukinule granice, ali nisu uspele da uspostave zajedničku granicu, EU zajedničku graničnu policiju i da donesu jedan paket zajedničke politike zbog svega toga sada se uvode ove takse za putovanje koje služe za unutrašnju bezbednost i za borbu protiv ilegalne migracije", kaže Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Stručnjaci odbacuju spekulacije da je targetiran samo Zapadni Balkan. Mera se odnosi na 1, 4 milijarde građana, odnosno na više od 60 zemlja koje bez viza mogu u države Šengena.

"Uvođenje ove administrativne mere ni na koji način ne znači bilo kakvo vraćanje viza. Bilo je dosta šumova u komunikaciji, dosta senzacionalističkih naslova u medijima i mislim da građanima Srbije treba pojasniti da ovo ne znači povratak viza", kaže Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

A ono što se do sada zna, jeste da procedura neće biti komplikovana. Pre svega putnici će morati da popune onlajn formular.

Za to popunjavanje nije potrebno više od pet minuta, tu su neka banalna pitanja –ime, adresa, datum rođenja, ali i da li je ranije neko bio deportovan iz zemalja EU, da li je imao kriminalni dosije.

Prilikom popunjavanja potrebno je platiti taksu od sedam evra koja važi za sva putovanja u naredne tri godine, a odgovor se u 99 odsto slučajeva dobija odmah, objasnio je Gajić.

"Kada jednom popunite elektronski obrazac, taj obrazac kroz ETIAS bazu biće unakrsno upoređen sa drugim bezbednosnim bazama. Tu će biti proveravano sa bazama Interpola, sa bazom Europola, šengenskog informacionog sistema. Jedna od svrha uvođenja ove procedure jeste, između ostalog, i olakšavanje protoka putnika na graničnim prelazima, posebno na aerodromima – carinik neće imati razloga da sumnja", kaže Srđan Majstorović.

Ipak, carinik će i dalje imati diskreciono pravo da vas pita gde idete, kod koga odsedate, koliko u određenoj zemlji planirate da se zadržite.

Izvor: Vebsajt RTS, Milica Pujkilović, 02.05.2018.
Naslov: Redakcija